Home személyes Ódon kastély az elmúlás árnyékában – avagy a gerlai Wenckheim-kastély története

Ódon kastély az elmúlás árnyékában – avagy a gerlai Wenckheim-kastély története

0

„Az ember, amíg él, egyre csak azon igyekszik, hogy valami maradandót csináljon azok számára, akik a nyomába jönnek. Arra nem is gondol, hogy akik jönnek, azok mindent másképp látnak majd, és mindent átalakítanak, az egész életét átalakítják, és átköltöztetik a maguk új látóköre és egyénisége szerint, és tulajdonképpen szinte feleslegessé válik az, amit az ember a jövendő számára csinált, gondolt, tervezett.”

/IDÉZET WASS ALBERT – A KASTÉLY ÁRNYÉKÁBAN C. MŰVÉBŐL /

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy „kastély (és számos más épületet) építtető” nemes család, akiknek sok kastélyt köszönhet hazánk.

Ők voltak a több művészt is megihlető Wenckheim család (mindig Wickham-et akarok írni, de igyekszem Mr. Wickham-et kiűzni most a gondolataimból :D).

Csak a család élettörténetéből lehetne egy több órás „életsztorik” podcast epizódot készíteni, de most nézzétek el nekem kérlek, hogy nem Wenckheim-ék lesznek a bejegyzésem főszereplői…pedig tényleg lenne róluk mit írni, de itt az épületek a főszereplők ezen az oldalon.

Mint fentebb említettem igen sok kastélyt köszönthetünk a Wenckheim családnak, mely kastélyok közül ma az egyik legaggasztóbb sorsúról szeretnék Nektek egy kicsit írni.

Ez a kastély pedig nem más, mint a gerlai kastélyuk, amely felett az elmúlás már akkora árnyékot vetett, hogy szinte be is kebelezte azt.

Kár lenne pedig veszni hagyni ezt a szép épített kincset, amelynek a története is igen gazdag, ha kicsit jobban beleássa magát az ember…☹

A kastély tervezője Ybl Miklós volt.

Ybl a terveket 1854-ben adta át a megrendelőnek: Wenckheim Károlynak.

A kastél nagyrésze végül 1860-ban készült el és 37 csodaszép szobával várta a lakóit.

A romantikus stílusú épület „U” alakú, közepén pedig a pár évvel később befejezett kápolna díszelgett.

(Utóbbi szintén megérdemelne egy külön bejegyzést.)

A kastély az 1944-es államosításáig a Wenckheim család tulajdona volt.

Ezután megjárta a” szokásos hadak útját” sajnos, mert volt itt TSZ.-irodától kezdve iskoláig minden, amivel különösebben nem is lett volna baj, ha ezen idők alatt nem „építtették volna le” lassan a kastélyok kastély jellegét.

Nem azt mondom, hogy jobb lett volna, ha üresen és funkció nélkül álltak volna ezek a helyek, hanem azt, hogy figyelembe vehették volna a hely szellemét, azt hogy ez egy műemlék, milyen szempontok szerint kell „kezelni”….de hol foglalkoztak akkor ezzel!

A legjobb az lett volna, ha nem kobozzák el ezeket a helyeket a tulajdonosaiktól, de ez már egy másik történet…egy roppan szomorú és végtelenül dühítő történet amibe jobb nem is belemenni, mert mindenkinek megvan a maga „igaza”, de mégis tudható, hogy ezt nem szabadott volna hagyni…

Tényleg nem akarok belemenni, mert ez az államosításos történet többünknek fájó pont a múltban…kinek így, kinek úgy. ☹

Visszakanyarodva a kastély történetéhez az 1980-as évek végére már nyomokban sem volt látható rajta a régi pompája.

A több hektáros angol kertjét „visszanyesték” pár hektárra, fáit, védett zöldjeit nem kímélve kaszabolták szét az egykor szebb időket látott parkot.

Ennek az eszeveszett pusztításnak az 1989-es esztendő vetett végre végett, ugyanis ekkor nyilvánították védetté a kastély parkját.

A műemlék épület romos – életveszélyes állapotban kézről – kézre járt, egyedül a kápolnája lett felújítva a 2000-es évek elején, ha jól tudom.

Jelen állás szerint az egykori „újabb” tulajdonosának 2010 – 2015-ig kellett volna valamit „virítania” a sajtócikkek szerint, mert azzal a feltétellel lett eladva neki a kastély, hogy 5 éven belül fel kell újítania…mondanom sem kell, hogy nem történt semmi, hanem inkább egy gyors eladás.

Az új tulajdonos sincs meg már (ha volt egyáltalán és lehet hinni néhány cikknek) szerintem így nem tudom, hogy ismét az önkormányzaté-e a kastély, de bízok benne, hogy idén már tényleg bekövetkezik valami pozitív fordulat ebben a történetben, de egyelőre nem úgy tűnik mintha bármi hír érkezne a felújításáról, sőt…az idő egyre vészesebben vájja bele a fogát a kastélyba…de lehet vajon hinni még a csodákban?

Azért bizakodom…tudom naiv vagyok, de hátha…

Ami pozitívum, hogy a Gerlai Wenckheim Társaság Egyesület mindent megpróbál, ami erejéből telik a kastélyért, róluk itt tudtok olvasni:

https://gwte.hu/index.php?q=content/Bemutatkozas

Nem reklám a megemlítésük, csak tisztelgés a társaság munkássága előtt.

Legyen 2024 a gerlai és még sok másik kastély éve!

Kíváncsian és bizakodva lessem a róla szóló híreket!

Ti ismertétek ezt a kastélyt?

*Információk forrása:

ADT.

*Képek:

ADT., azon belül pedig:

~ A képsorozat a Napi Délkelet c. újságban jelent meg, a fotókat pedig  Világosi M. Attila készítette.

~ Az 1986-os (igen, már akkor is veszélyben volt a kastély) „A huszonnegyedik órában” c. képes cikk forrása pedig: a Népújság 1986. 04. 09-ei számának 6. oldala

NO COMMENTS

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Exit mobile version