Home műemlékvadászat kastélyok/paloták Egy kastély, egy (fiktív) történet, novellás péntek (műemlékvadász módra)- Márciusi különkiadás

Egy kastély, egy (fiktív) történet, novellás péntek (műemlékvadász módra)- Márciusi különkiadás

0

A somogytarnócai romok között virágzó dallamrózsák varázsa

A történetünk helyszíne a festői Somogytarnóca ahol a Széchenyi-kastély omladozó falai állnak amelyek reménykedve várják a felújítás általi újjászületésüket.

Anna a tehetséges fiatal restaurátor többedmagával a kastély helyreállításán dolgozott, de Annát mindenkinél jobban érdekelte a kastélytörténete mégpedig azért, mert Ő a környéken nőtt fel és már kislányként is mindig kíváncsian fürkészte a már akkor sem túl rózsás állapotú kastélyt.

Egy nap Anna egy titkos eddig befalazott szobára bukkant a kastély egyik eldugott pontján ahol pár bútor és egy régi poros ütött – kopott zongora volt csak csupán.

A zongora mellett egy megsárgult kottát talált melyen egy ismeretlen gyönyörű dallam volt lejegyezve.

A kotta láttán Anna érezte, hogy valami igazán különleges történetet rejtő kincset talált.

Miközben a kottát tanulmányozta hirtelen a semmiből megjelent Mátyás a helyi önkormányzat képviselője aki a kastély jövőjét illetően jött tájékozódni.

Mátyás aki maga is zenekedvelő volt egyből meglátta Anna kezében a kopott kottát és már azt is elfelejtette, hogy miért érkezett.

Hirtelen ötlettől vezérelve kérte Annát, hogy próbálják eljátszani a kottát a régi zongorán.

Anna nem igen tudta mire vélni a furcsa idegen kérését és nem is tartotta túl jó öletnek, de végül mégis belement a dologba.

 Miközben Anna a zongorán játszotta a dallamot összenézett Mátyással és mindketten érezték, hogy ez most egy igen különleges pillanat ami egy még különlegesebb történet kezdete is lehet akár…

A kastély felújítása időközben szépen haladt és egyik napot a másik követte.

 Több hónap telt el a zongorajátékos furcsa délután után aminek „következményeként” Anna és Mátyás kapcsolata is szépen kibontakozni kezdett…akárcsak a kastély falai is az enyészet „öleléséből”.

 Hosszú beszélgetések és az újjászülető romok közötti séták után egy napsütéses napon Mátyás bevallotta Annának, hogy beleszeretett.

Anna aki már régóta vágyott valakire aki hasonlóan gondolkodik mint Ő boldogan viszonozta a férfi érzéseit.

A szerelmespár úgy döntött, hogy ha elkészül a kastély akkor az itt megnyíló múzeumban a rejtélyes kottának is fontos szerepet szánnak majd.

Ahogy a helyreállítás haladt a szerelmesek együtt fedezték fel a kastély többi titkát is.

A kottával kapcsolatban rájöttek, hogy a rajta szereplő mű a kastély egykori lakójának az igen nagy zenei tehetséggel megáldott Széchenyi Frigyes grófnak a műve volt aki titkos szerelmének írta a darabot.

Ha a grófék szerelme sajnos nem is tudott kibontakozni, de ez a titokzatos régi dallam sok-sok évvel a születése után mégis összefont két sorsot mely összefonódás által ez a történet boldog befejezéssel zárult…mint ahogy a mesékben szokás. 😀

*VÉGE*

A kastély sorsa is valóban meseszerű lesz egyszer? 

Egyelőre sajnos csak ebben a történetben „virágzik” …a valóságban sajnos omladozik a somogytarnócai kastély.

*Régi képek forrása:

Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

A fényképek 1900-ban készültek.

*Történet: saját kreálmány. 😀

#műemlékek #somogytarnócaikastély #barcs-somogytarnóca #novella #kastélyok #Magyarországikastélyok

NO COMMENTS

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Exit mobile version