Home személyes A hajnalpír országának épített kincsei, 1. rész – Gyeongbokgung (경복궁 / Kjongbokkung)...

A hajnalpír országának épített kincsei, 1. rész – Gyeongbokgung (경복궁 / Kjongbokkung) királyi palota

0

Akik régebb óta követnek Instagramon ők most biztos nem lepődnek meg az új bejegyzés-sorozatomon, hiszen egy – két posztom vagy Instagram-történetem igencsak árulkodó volt azzal kapcsolatban, hogy nagy tisztelője vagyok a koreai kultúrának és hogy Izland mellett Dél -Korea lett az egyik áhított úticélom ahová még ebben az életben elszeretnék majd jutni.

Mint minden így a nagy „koreai – hullám” is utólag ért el hozzám, hogy aztán persze menthetetlenül beszippantson a kultúra, a doramak / K-dramak, sageuk, a különböző történetek és persze a k-pop „univerzuma” is.

Annyira az „alapokról” kezdtem az ismerkedést, hogy nem túlzok, ha azt mondom, hogy kb. 2 évvel ezelőtt még azt sem tudtam például, hogy mi az a BTS. (csak hogy most egy igen divatos példát mondjak)….eh, tudom, hogy most sokan felszisszentek, bocsi!

No, de most nem is a fiúkról lesz szó, hanem a koreai építészetről, azon belül is a palotaépítészet kincseit fogjuk egy kicsit közelebbről meglesni egy virtuális túra keretein belül.

Szöul palotái közül a mai állomásunk az északi palota, vagyis a Gyeongbokgung palota lesz.

Sageuk – rajonók számára már biztos nem tudok újat mondani a palotáról, de azért megpróbálom…hátha. 😉

A Gyeongbokgung 1395-ben készült el és az építtetője nem más volt, mint a nagy Taejo király.

A palota a Joseon / Csoszon királyi dinasztia ősi székhelye lett.

A palotának nem csak a külleme, hanem a nevének a jelentése is csodaszép ugyanis azt jelenti, hogy „A mennyek által megáldott”.

A palota a kezdeti állapotához képest idővel természetesen bővítéseken esett át melyek nagyobb bővítések Tajeong király és Nagy Sejong nevéhez köthetők.

Sajnos a Gyeongbokgung-ot sem kímélte az 1590-es évekbeli japán invázió és a pusztító lángnyelvek martalékává vált a palota.

A palotát 1897-ben építették újjá.

A Gyeongbokgung alapterülete: 400000 m2 és a főbb részei a következők:

~ Kapuk:

1. Főkapuja a Gwanghwamun mely hatalmas kőalapokon pihen és 3 ívelt nyílása közül a középsőt a király (jeonha) a másik kettőt pedig a koronaherceg (jeoha) és a hivatalnokok használhatták.

A kapuhoz tartozó harang praktikusan az idő jelzésére szolgált.

A történelem viharai a kaput is volt, hogy másik helyre „helyezték”, de 2010 óta a régi pompájában ragyog.

2. A palota keleti kapuja a Geonchunmun azaz a „tavasz kezdete” kapu melyet a trónörökös és a hivatalnokai használtak.

3. A nyugati kaput a Yeongchumun-t (= „üdvözöljük az őszt”) leginkább a hivatalnokok használták.

4.Az északi kapu a Sinmunmun ma látható változatát az 1895-ös formája alapján restaurálták (az eredeti 1475-ben épült).

A kapukon túljutva lessük meg a palotához tartozó épületeket!

1., A túránk folytatását hol máshol is folytathatnánk, mint ahol a „szorgalom segíti a kormányzást” vagyis a  Geunjeongjeon -ban ami a palota trónterme volt amelyet szinte egy hatalmas csarnokként kell elképzelni.

A Geunjeongjeon éke a gyönyörű Főnixtrón.

A trónterem előtti udvaron lévő kövek a hivatalnokok helyét jelző rangkövek, amelyek az udvaron történő hivatalos ceremóniák során „rendezték sorba” azt, hogy ki és hol álljon.

2., Második épületünk a Gangnyeongjeon ami nem más volt, mint a király lakosztálya amely nem „csak” lakosztályként hanem időnként formális események helyszíneként is szolgált.

A ma látható épület 1995-ben építették fel a régi mintájára.

3., Harmadik helyszínünk a Gyotaejeon ami a királyné lakosztálya volt ami közvetlenül a király lakosztálya mögött helyezkedett el.

4., A Jagyeongjeon egy „speciális épület”, mert kifejezetten egy személynek építették aki nem más volt, mint Gojong uralkodó mostohaanyja Sinjeong királyné.

5., A következő úticélunk a Donggung vagyis jelentése szerint „Keleti Palota”, amely a koronaherceg hivatalos kiválasztását követően a trónörökös lakrészéül szolgáló rész volt vagy más néven a „Koronaherceg palotája”.

*A fengshui szabályai alapján építették ekkoriban az épületeket Joseon-ban és a koronaherceg lakrésze azért a keleti palotába lett elhelyezve, mert a fengshui  szabályai szerint a kelet a fiatalos energiák „iránya”.

A Donggung 2 fő épülete volt a Bihyeongak (hercegi oktatási „részleg és „iroda” stb.) és a Jaseondang (koronaherceg és a hercegnők lakosztálya).

6,. A Gyeongbokgung egy szép lótuszokkal teli tavon álló éke az „Örömteli Együttlét Csarnoka” vagyis a Gyeonghoeru amely nemcsak népszerű helyszíne a palotának hanem igazi nemzeti kincs is.

A pavilon szintén ismerős lehet a koreai történelmi drámák rajongóinak…;)

Ez az épített kincs is sajnos a tűz áldozata lett a japán invázió alatt, de szerencsére idővel újra lett építve.

7., A palota legészakibb részére érve utunk a Geoncheonggung rezidenciához vezet ami egy elkerített rezidencia.

A Geoncheonggung a király és a királyné számára épült úgymond békeszigetének épült pihenőhely volt.

Okhoru elnevezésű pavilonjának sajnos véres múltja van ugyanis a japánok 1895-ben itt ölték meg Min királynét.

Nos végig értünk a Gyeongbokgung legfőbb részein, de természetesen még nem ejtettem szót a gyönyörű kertekről, az összes pavilonról és egyéb helyszínekről stb.…de muszáj egyfajta gátat / korlátot szabnom ennek a bejegyzésnek, hogy ne legyen egy végtelen történet.

A palota egyébként jelenleg múzeumként (néprajzi + palotamúzeum) a legfőbb turistalátványosságok egyike Szöulban.

A látogatók tudnak a helyszínen hagyományos koreai népviseletet is (hanbok-ot) kölcsönözni és ha szerencséjük van akkor egy őrváltást is eltudnak csípni. 🙂

Ha jól tévedek akkor nemrég (és talán még folyamatban is van?) volt egy felújítási folyamat a palota területén, ami számomra mindig örvendetes hír hiszen jó hallani, hogy sok helyen még mindig fontos az épített kincsek felújítása, óvása.

Remélem tetszett Nektek ez a „speciális út” és idővel velem tartotok majd a következő „palota látogatáson” is.

Nektek melyik a kedvenc részetek a palotában?

Jaj, és persze melyik a kedvenc koreai történelmi sorozatotok? 🙂

Én szinte az összeset imádom, legszívesebben pinjo-t (binyeo) tűznék a hajamba és én is hanbokba öltöznék 1-1 sorozat megnézése után és úgy iszogatnám a kedvenc teámat…amibe remélhetőleg nincs méreg. 😀

Aki látott már ilyen sorozatot ő érti, hogy mire célzok… 😀

(A  saját népviseletünket is imádom és a kedvenc kékfestős szoknyám viselésétől semmilyen furcsán vizslató tekintet sem szokott visszatartani, hogy bármikor felhúzzam, mert úgymond „alap”, míg mások népviseletét  természetesen nem húznám fel „csak úgy”, mert szerintem nem illendő vagyis kicsit tiszteletlen dolognak tartom, hogy mások népviseletét „szórakozásból” magamra öltsem…értitek, hogy értem….csak fontos volt tisztáznom, hogy nem tiszteletlenségből írtam a fenti dolgot.)

*Videók forrása:

~A palota „madárnézetből”, a videó a „Seoul City”c. YouTube csatorna felvétele:

~ A palota este, a videó a „Seoul City” YouTube csatorna tulajdona:

~ Palota „tour” videó, a videó tulajdonosa a „Seoul_4K” YouTube csatorna:

*A palota hivatalos weboldala+ információk forrása:

https://www.royalpalace.go.kr:8443/html/eng_gbg/data/data_02.jsp

#DélKorea #koreaiépítészet #koreaipalotaépítészet #érdekességek #építészetikülönlegességek #történelem #építészet #építettkincsek #építészet #műemlékekvilága #műemlékvadász #Szöul #Seoul # Gyeongbokgung

NO COMMENTS

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Exit mobile version