Home műemlékvadászat lakóépületek Villa ajándékba – avagy egy kis érdekesség Bónis Malvin meglepetésházáról

Villa ajándékba – avagy egy kis érdekesség Bónis Malvin meglepetésházáról

0

Kedvesek, emlékeztek még a Hátizsák Podcast 3. évad / 01. epizódjára?

Ha nem akkor a honlapomon található Hátizsák Podcast menüpont alatt megtalálhatjátok! 😉

Az évadnyitó epizódban röviden szót ejtettem Zsolnay Miklós egyetlen feleségének Bónis Malvinnak a Budapesten található Thököly úti házáról (ami régen Csömöri út volt) is…tudjátok arról a villáról, amit 1905-ben egy rajongójától kapott ajándékba a színésznőként dolgozó Malvin és ahol a rövidke házasságuk alatt Miklós is vele él (ha éppen nem ingázott vagy utazott valahová munkaügyben).

Hosszabb történetet nem tervezek a házról írni, hiszen ezt már jó páran megtették előttem amikor „előkerült” az a híres kandalló, amit Miklós ajándékozott Malvinnak valószínűleg a perzselő szerelmük romantikus szimbólumaként.

Na, jó…ez csak az én verzióm erre az ajándékra, a valóság valószínűleg kevésbé volt ennyire „rózsaszín”, de ki tudja? 😀

Mindenesetre ez egy igen nagy és szép gesztus volt Miklóstól Mályva irányába…akárcsak az a 2 oroszlán szobor is, amelyek a mai napig is hűen őrzik a ma már emelettel bővült egykoron földszintes és sokkal díszesebb házat.

A Zsolnay gyárban készült oroszlán szobrokkal, mint ajándékokkal kapcsolatban is van egy romantikus elgondolásom (és másoknak is), hogy azért tetette a ház elé őket Miklós, hogy mindig őrizze valaki a szerelmét, még akkor is, amikor Ő már nincs vele.

Uh, befejeztem inkább, mert aki ismeri vagy kutatta Zsolnay Miklós életét, az most biztos, hogy nagyon fogja a fejét, mert bár a nagy gesztusok ugyan nem álltak tőle messze (díszkút a városnak, Francia emlékmű állíttatása stb., igaz ezek a gesztusok igazi „üzletemberi gesztusok” is voltak, ha értitek mire gondolok ?), de azért, hogy is fogalmazzak… az ilyen jellegű túlromantizált gesztusok viszont azért igen….valószínűleg kedveskedni akart Malvinnak ezekkel és pont. ?

Hosszas Evelin – féle bevezetőn túl megszeretném veletek osztani azt a régi cikket, amelyet azzal kapcsolatban találtam, hogy akkoriban a sajtó hogyan is cikkezett Malvin szerencséjéről, tehát arról, hogy hogyan lett háztulajdonosnő az egyik lelkes rajongója által.

Nem, ez a ház még nem Miklós ajándéka volt, vele csak pár évvel később találkoztak…. ?

Egyébként nagyon szuper levéltári anyagokat is találtam a házról, Miklósról és Malvinról is , de ezeket több okból sem oszthatom itt meg, illetve szerintem az oldal profiljában sem illenének bele ezek az anyagok így gondolom nem is bánjátok, hogy ezeket nem csatoltam a bejegyzéshez.

Az egykori szerelmi fészek egyébként ma is jó állapotban van, a fent említett „bővítésen” és a díszeitől való megfosztásán túl (állítólag nagyon szép villa volt, amelyet az 1960-as években alakítottak át a jelenlegi külsejére) más változás nem igen történt rajta a külleme szempontjából…mondjuk ezek a változtatások pont elegek voltak ahhoz, hogy a régi fényét elvesztve beleolvadjon a környezetébe. ☹

Mindentől függetlenül, aki figyelmesen sétálgat a Thököly úton az könnyen kiszúrhatja a ház kertjében a figyelő „oroszlán tekinteteket” …Ti felfigyeltetek már rájuk? ?

Érdekesség: a fent már említett és egykoron természetesen a Zsolnay gyárban készült szerelmi ajándékként Malvinnak ajándékozott kandalló pár évvel ezelőtt hazatért Pécsre, aki megszeretné nézni, az a Zsolnay Negyedben megteheti…meseszép, mint minden, ami Zsolnay. ?

 #nemreklám #csakszívbőljövőajánlás

*Cikk forrása: Hungaricana, azon belül pedig: a Magyar Színpad c. újság 1905. március elsejei számának 3. oldala

*Kép forrása: Google Maps, de augusztusban már saját fotókat is töltök fel ahhoz a 3 db. Google Maps – fotós bejegyzéshez, amik az oldalamon vannak, mert ez így azért nem az igazi. 😀

Augusztusban megyek Budapestre és hát mondanom sem kell, hogy jó pár képet fogok majd készíteni…de persze nem csak fényképezőgép lencsén keresztül szeretném majd látni a világot, de azért álszentség lenne az állítanom, hogy nem fogok fotóemlékeket is készíteni. 😀

NO COMMENTS

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Exit mobile version