1. Ki vagyok én?

A teljes bemutatkozásomat a weboldalam “Rólam” című menüpontjában olvashatod.

2. Mióta foglalkozom „műemlékvadászattal”? 

2019-ben kezdtem el ezt a hobbimat kicsit komolyabban venni, először csak Baranya megye épített kincseiről kezdtem el írni a nagy nyilvánosság előtt majd, később (2021 telén) úgy döntöttem, hogy emelem a tétet és „kiengedem” magamat a megyén túlra is és így nőtte ki magát országosra ez a kis virtuális kalandtúra. 

3. Miért kezdtem el műemlékekkel foglalkozni, műemlékekről írni? 

Az okokról már beszéltem ebben a régebbi podcast adásomban is: https://anchor.fm/hatizsak-podcast/episodes/ptri-helyett-egy-Me-story-e15sf9t/a-a6bc91o . Röviden: azért, mert kevés szó esik erről a témáról a közösségi platformokon és felakarom hívni mások figyelmét hazánk épített kincseire, sok esetben sajnos addig amíg még nem késő, mert nagyon sok műemlékünk van „az utolsó pillanatban” és szeretném, ha erre a problémára nagyobb figyelem vetülne. 

4. Mit takar a Műemlékvadász kifejezés? 

Már az elején leszögezném, hogy a „vadász” főnév negatív töltete erre a kifejezésre nem vonatkozik: egyetlen állat sem sérül meg a műemlékvadászatnak köszönhetően :). 

Számomra ez a szó foglalja össze a legjobban a tevékenységemet: műemlékek után kutatok, „vadászom” őket, illetve a történetüket, de csak maximum fényképet lövök vagy gyűjtök róluk. Azt is csak azért, hogy megörökíthessem őket az utókor számára. 

5. Felhasználhatom/ellophatom/lemásolhatom-e az írásaidat? 

Az írások a saját termékeim, a magyar szerzői jog védelme alatt állnak. Profit céljából újrapublikálni, átdolgozni csakis KIZÁRÓLAG szerzői engedéllyel lehetséges. 

A nonprofit újraközlés esetén is 

1. szeretném tudni, hogy milyen fórumon jelenik meg az írásom, 

2. a weboldalam és Facebook-oldalam linkjének megjelölése és szerzőként való megjelölés a minimum, amit elvárok. 

A forrásmegjelölés nélküli felhasználás olyan, mintha elloptad volna más munkáját. (Ez plágium.) Az írásaim tisztességtelen felhasználása ellen fel fogok lépni és ha szükséges, meg fogom tenni a jogi lépéseket is. 

Facebook-os megosztás esetén is kérem tiszteletben tartani, hogy az itt található írások a saját kutatómunkám eredményei, ezért tisztelettel meg szeretnék kérni mindenkit arra, hogy ha a megosztja őket (amit nagyon köszönök!) akkor a például a Facebook-oldalam által nyújtott megosztási funkcióval tegye azt, hogy látszódjon a forrás. Az ingyenesség és a befektetett munka miatt fontosnak tartom tisztázni, hogy ha valaki megosztja az írásomat akkor a legalapvetőbb kedvesség és másfelől a kutatással eltöltött időm elismerése is, hogy megjelöl engem szerzőként, hiszen ezek az én munkáim (jogi szempontból is kötelező). 

Örömmel látom, hogy saját példámmal 3-4 oldal és influenszer számára biztosítok „inspirációt” hétről-hétre, de ettől függetlenül jól esne, ha a forrásmegjelölés jótékony műveletét ezek az emberek is gyakorolnák. 🙂 

6. Fizetőssé teszed majd a tartalmaidat? 

Ez az oldal nem egy előfizetős online magazin és soha nem is lesz az. Saját küldetésem, hogy a kultúrát terjeszthessem az arra fogékony emberek között, emiatt a legtöbb tartalmam ingyen elérhető (kivéve azok, amelyek esetében ez már a megjelenéskor tisztázva volt). 

7. Mit szólnál hozzá, ha X Kft. megkeresne egy üzleti ajánlattal? 

Kapcsolódva az előző kérdéshez: természetesen a marketingköltségeknek, a honlap és a podcast oldal fenntartásának is vannak költségei, amelyeket nem kívántam és nem kívánok a jövőben sem az olvasókra áthárítani. 

Ennek ellenére a jövőre nézve fontosnak tartom bejelenteni, hogy a kollaborációktól, megkeresésektől, újságokkal való közreműködésektől nem zárkózom el. 

Fontosnak tartom letisztázni azt, hogy nem kell senkinek sem attól tartania, hogy reklámoldalt akarok csinálni az oldalamból, viszont a jövőbeli üzleti partnereknek üzenem, hogy természetesen a brandem tematikájába tartozó megkereséseket szívesen veszem és egyénileg minden egyes megkeresést alaposan átgondolok. 

8. Mi is az a Hátizsák Podcast és hogyan kapcsolódik az oldalhoz? 

Ez mondhatni a Facebook-oldalam „kistestvéreként” funkcionáló podcast-csatornám neve, ahol szintén szoktam az általam csak sokszor „épsztoriknak” nevezett épülettörténeti témákról is beszélni (apropó az epsztorik.hu is az enyém, ezt is szeretném felhasználni a jövőben), de itt aztán tényleg elég sok kulturális jellegű témát szoktam érinteni hiszen már az oldal mottója is úgy szól, hogy: „Minden, ami belefér”. (Természetesen kulturális vonalon… 😉 

9. Lehet valahol támogatni az oldalt? 

Igen, természetesen, ha szeretnétek, akkor itt: 

https://www.buymeacoffee.com/muemlekvadasz

lehetőség van a támogatásra. 

Nagyon köszönöm, ha az időd mellett egy csekélyke pénzmaggal is támogatod a munkámat! Hálásan köszönöm, hogy velem tartotok a jövőben is! 

Üdv:
Evelin, a Műemlékvadász

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .