Hely: Havas Boldogasszony-templom (Pécs) (46.083434278153, 18.238232581801)Cím: PécsHavas Boldogasszony-templom – Templom a hála erejéből

Havihegy tetején „Kokas- dombon” áll egy meseszép templom mely mellett immáron 136. éve minden tavasszal virágba borul egy gyönyörű mandulafa, Európa legszebb fája.

De ez a történet most nem erről a különleges szépségű fáról fog szólni hanem a templomról, melynek minden egyes építőelemét kézzel hordták fel a hívek a hegyoldalon hálájuk jeléül….hálát adtak azért, hogy az Égiek kegyesek voltak hozzájuk és túlélték a pestist és azt a fájdalmat és gyászt amit maga után hagyott az 1690. és ’91. között pusztító fekete halál.

1697-ben el is készült a hála temploma barokk fatornyos kivitelezésben és Havas Boldogasszony tiszteletére lett felszentelve.



Az 1700-as években sajnos kétszer is tűz sújtotta a templomot, de szerencsére még a mardosó lángnyelvek sem tudtak kifogni a hála erejével emelt falakon.

A hagyományok útján haladva és XVI. Gergely pápa búcsúkiváltság adománya által 1844-től minden augusztus elején (egészen pontosan 5.-én) havihegyi búcsú és zarándoklat helyszíne lett a templom.

Közelében Piéta – kereszt és feszület található, melyek már messziről is jól láthatóak.

Belsejét a római Santa Maria Maggiore Bazilika oltárképének másolata díszíti és természeten a pestis ellen megóvó Szent Rókus szobra is helyet kapott benne több másik szent szobrával együtt.

A barokk stílusú templom utoljára 2016. és 2017. között esett át egy nagyobb felújításon szóval viszonylag friss „felfrissítésről” beszélhetünk az esetében.

Környezete egyszerűen gyönyörű, leírni is nehéz, hogy mennyire az…látni kell, ez nem vitás.

Most 2020-ban amikor egy újabb veszedelmes járvány sújtotta a világot (szándékosan nem írom le a nevét, mert egyszerűen a hideg is kiráz ha még egyszer meghallom annyiszor kellett sajnos hallgatnunk) mi is hálával tartozhatunk az Égieknek, a Sorsnak vagy abban amiben hiszünk, hogy túl jutottunk ezen is…régen a hála ereje templomokat húzott fel hiszen hittek az emberek a jóban….ma meg mindent annyira természetesnek veszünk, azt is, hogy ez a vírus lecsengés csak úgy megtörtént….nem lassítunk, nem állunk meg egy percre elgondolkodni a történteken…elfelejtjük értékelni a szerencsénket, azt, hogy ezen is túljutunk…

Nem azt mondom hogy építsünk mi is templomot, de egy csendben elsóhajtott hálaadás sosem árthat, egy kis pozitivitással és életörömmel karöltve…illetve az sem árthat ha kicsit több türelemmel fordulunk a bezártságon túl embertársaink felé.

#nebosszankodjhanemörüljhogyvége #hálaSzóismétlésON #hálaszámlálólevelvégtelen

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .