Kripta Villa

Ma egy olyan bejegyzés sorozatot indítok útjára melynek a főszereplői olyan helyszínek, emlékművek lesznek, amelyek kőbe -fába zárva őrzik egy-egy örök szerelem emlékét.

Szeretni és szeretve lenni fantasztikus érzés…csak sajnos sokszor az élet vagy a sors (ki tudja melyik?) kegyetlen forgatókönyvíró tud lenni és tragikus hirtelenséggel el tudja választani a szerelmeseket egymástól és ilyenkor nem marad más az itt maradónak csak az emlékek és az azokból születő dolgok, mint például egy villa, ami a mai bejegyzés főszereplője lenne!

Lássuk is melyik villáról van szó és kik is azok a szerelmesek, akiknek az emlékét őrzik a falai!

A fonyódi Kripta Villa története:

A villa ahová, ha egy pár állítólag ellátogat akkor a szerelmük sohasem múlik majd el…

Így volt ezzel a soha el nem múló szerelem érzésével a villa építtetője Abrudbányai-Rédiger Ödön is, aki örökre a szívében őrizte szeretett Magdusának az emlékét, akit fájdalmasan fiatalon és pont az esküvőjük előtt ragadott el tőle a kegyetlen halál.

Ekkor a patikusként dolgozó Ödön még Erdélyben élt, de később a Trianoni békeszerződés után úgy döntött, hogy inkább Magyarországon kezd új életet.

Bár Ödön idővel családot alapított, de az első szerelmének az emléke nem hagyta sohasem nyugodni és amint lehetősége adódott egyből Magyarországra hozatta szerelmének a koporsóját (végül a hamvakat nem tudni, hogy hol vagy sikerült-e Ödönnek újból eltemettetni) majd ezután nagy keresgélésekbe kezdett, hogy hol is tudna az Ő imádott Magdusának és az örök szerelmüknek egy méltó emléket állítani.

Hosszú keresés után végül a fonyódi Sipos- dombra esett Ödön választása, ahol is 1941-ben megépítette a ma már csak Kripta Villaként emlegetett emlékvilláját, amelynek legalsó szintjén emlékszobát rendezett be első szerelmének az emléktárgyaival, hogy legalább így lehessen örök az, akinek ilyen kevés idő jutott a Földön.

A villa felső szintjén a családjával éldegélt Ödön (számomra azért ez egy picit furcsa) egészen az 1950-es évekig, amikor is mint sajnos oly’ sokakat Őket is megfosztották mindenüktől az államosítás során és elűzték őket szeretett villájukból.

Az épület egyébként mediterrán stílusú és különlegessége, hogy Ödön elhelyeztetett benne egy Balaton-felvidéki vörös homokkőből faragott nászágyat is egykori menyasszonyának és saját magának a fekvő másával.

Aki vágyik arra, hogy szerelmük örök maradjon a párjával, vagy csak éppen Fonyódon jár a villa felé és szereti az érdekes (na, jó talán kissé bizarr) történetű épületeket az mindenképpen térjen be az épületbe!

Még egy szuper kávézó is található az épületen belül…természetesen ez sem reklám csak egy kis plusz információ!

A villa állapotát tekintve egyébként felújított, szép és rendezett környezetben található és látogatható is, kivétel a téli időszakban(október közepétől – tavaszig zárva tartanak, a Villa Kávézó Facebook oldalán olvastam), de tavasztól ismét kitárja a kapuit az érdeklődők előtt…érdemes azért mindig figyelgetni a nyitvatartási információkat, biztos ami tuti alapon!

*A villáról „sima” fotó helyett most egy rövid videót linkelek, melynek a forrása a BalatonPartFm YouTube csatornája:

Kép forrása: Zalai Hírlap, 2003. 10.10. lapszám

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .