Nézzétek milyen különleges szépségű házra bukkantam Pécsen egy egyszerű séta során!#randomépsztoripercek

Akkor amikor felfedeztem az épületet még semmit sem tudtam a történetéről, de első pillantásra sejtettem, hogy nem egy “sima” jól megtervezett házról lehet szó az esetében….jó volt a megérzésem!

A ház mostani címe nem vezetett nyomra az #épsztorijával kapcsolatban így elkezdtem kutakodni a régi utcanevek között, huhh, na itt kezdődött az igazi bonyodalom.

A régi utcanevek rengetegében párszor elvesztem mire sikerült kiderítenem, hogy a ház egykoron a Pécsi Női Lelkigyakorlatos Otthon helyszíne volt.

A lelkigyakorlatos otthon vezetője Angster Elza volt.

A mostani marketingeseket is megszégyenítő nagyon jó kis “akciókkal csalogatták” egyébként a hölgyeket egy kis lelkigyakorlatra, például ha több fő érkezett együtt akkor vasúti kedvezmény járt nekik és tetszőleges időpontot is választhattak, hogy mikor érkeznének.

A ház építésének évéről sajnos nem találtam semmilyen információt, de szerintem nem nagyot tévedek azzal a tippemmel ha azt mondom, hogy körülbelül az 1920-as évek elején épülhetett.

A házon kívül a zöld, a vajszín és a halvány sárga színek dominálnak és stílusát tekintve simán “elférne” a Schlauch- villatelepen.

Jelenleg a ház magántulajdonban van így engedély nélkül nem mertem lefotózni ezért egy régi kép segítségével mutatom meg Nektek(pedig színes képen mennyivel jobb lenne megmutani), hogy milyen csodaszép műemlék jellegű épületekre lehet lelni ha az ember figyelmesen sétál.

Én sokáig finoman szólva sem voltam túl figyelmes, mert számtalanszor elmentem már a ház mellett (az egyik közeli rokonom régen ebben az utcában lakott#rip) mire felfigyeltem rá.

Ti is jártatok már így, hogy sokáig nem tűnt fel Nektek egy-egy ilyen épített kincs?

Egy kis kiegészítés: időközben a “Régi Pécset Kedvelők” csoportban megtudtam, hogy a ház valószínűleg az 1800-as években épült az egykori pince fölé és jó volt a tippem, hogy az 1920-as években húzták még erre a szintre az emeletet.

A ” ház pincéje a háború alatt sok családnak adott menedéket”- írta az egyik csoporttag.

Az egyik régi lakó is írt, hogy Dulánszky Nándor püspök nyaralója volt régen az épület és a püspök úr halála után lett lelkigyakorlatos ház, illetve 1948-ban államosították, és a 70-es években került magántulajdonban az épület – így ezekkel a személyes kiegészítésekkel lett igazán teljes és szép ez az #épsztori.

Itt is hálásan köszönöm mindenkinek a plusz információkat!

Ui:

Holnap egy szokásos és kevésbé “random” bejegyzéssel érkezem majd…

*A képeslap forrása, megnevezése:

Pécs – Női lelkigyakorlatos otthon – 1937 – Csorba Győző Könyvtár – Pécs, Hungary – Public Domain.

Forrás linkek:

https://www.europeana.eu/en/item/2048128/600316

* A hirdetések forrása:

Hungaricana, azon belül pedig:

~ Pécs – Baranyai címtár,1942.

~ Kalocsai Főegyházmegyei Körlevelek, 1940.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .