„Dalaim lengő sírvirágok…”

Sokszor úgy haladunk a célunk felé egy-egy sétánk során, hogy fel sem tűnik nekünk a környezetünk, hogy milyen érdekes dolgok mellett ballagunk el.

Utcazenészek, arcok, színek, pillanatok, gyönyörű épületek, igényes street- artok és akár „mesélő” emléktáblák mellett, amelyek régi időkről mesélnek nekünk…azokról az időkről amikor talán még a szüleink vagy a nagyszüleink sem éltek még.

Nekem is hosszú – hosszú ideg fel sem tűntek ezek a táblák, vagy csak „nem volt időm” megállni elolvasni őket, de mostanában igyekszem „látóbban” közlekedni, mert tudom, hogy emlékeket közvetítenek, műemlékeket jelölnek.

A mai bejegyzésben is egy olyan házat szeretnék majd Nektek bemutatni, amelyre az emléktáblája hívta fel a figyelmemet, ez a ház pedig nem más lesz, mint Pécs „Petőfijének” a szülőháza.

Kóczián (hivatalosan: Koczian) Sándor…sajnos sokak számára ismeretlen lehet ez a név (bevallom nekem is sokáig az volt) pedig Sándor egykoron Pécs ,,Petőfije” volt.

Ahogy a szülőházán található táblán is látható Sándor élete sajnos tragikusan rövid volt, mindössze 20 évet élt.

A költő 1850-ben született és 1870-ben halt meg.

Halála után egy évvel lelkes támogatói nem hagyták elveszni a fiókban maradt alkotásait ugyanis 1871-ben kiadták őket, így legalább a verseiben tovább élhetett az ifjú költő.

Sándor életéről és munkásságáról a Baranya Megyei Könyvtár gondozásában 1989-ben egy kötet is megjelent: „Kóczián Sándor – Napló és versek” címmel.

A könyv leírása így szól:

„Pécs Petőfijének nevezi a romantikus hősöket kereső utókor. 

Diákfiú volt, költői tehetséggel.

 A honvédszázados csöndesen lázadó fia, aki rövid, alig két évtizedet átfogó élete végén csillogó hírnevet nem szerzett, csupán emlékeket hagyott maga után.

 És néhány tucat verset. 

Emlékeit naplója őrzi, verseit az a díszkötet, melyet diáktársai, a főgimnázium önképzőkörének tagjai adtak ki halálának évfordulójára.

Koczián Sándor: 1850-1870. 

A Bach-korszak újszülöttje, az ocsúdás pillanatait élő nemzet serdülő fiatalembere.

A kisváros a szegénység, a reménytelen szerelem foglya.

Naplója tükör, a korabeli Pécs lázbeteg kézben tartott, töredezett tükre. 

A mai olvasó számára is elgondolkoztató, megrendítő vallomás.

 A versek?

Vajda és Reviczky hangja, kevésbé Petőfié. 

Az epiteton ornans most már mégis örökre az övé:

„Pécs Petőfije”.”

/Forrás:

https://moly.hu/konyvek/koczian-sandor-naplo-es-versek/

Ha a Sors kegyesebb lett volna ehhez az ifjúhoz akkor biztos sok híres költeménye öregbítené most a város hírnevét és talán most már az érettségi tételek közt is szerepelne ez a név, hogy Kóczián Sándor…

Ha a tételek között sajnos nem is, de legalább a szülőházán szerepel Sándor neve, felhívva a járókellők figyelmét arra, hogy egykoron élt itt egy igen tehetséges ifjú akinek érdemes rákeresni a nevére a könyvekben és az Internetes keresőkben.

Sándorék egykori háza egyébként természetesen műemlékvédelem alatt áll és a stílusát tekintve meglepő módon barokknak van „felcímkézve”.

Az épület, mint megtudtam nagy valószínűséggel az 1770-es években épült lakóháznak.

Az utcára merőlegesen két homlokzatra épült a ház, amely homlokzatokat egy kosáríves szép kapu köt össze.

Stílusa az egykori kisvárosias Pécs építési emlékeit idézi.

A házról ugyan sokat nem tudtam meg, de az egykoron benne élő lakójáról viszont annál többet.

Valahogy mindig így van ez…. de ők „töltik” meg a házakat történetekkel és így lesz minden épület különleges… a lakóiktól és attól, hogy ők milyen nyomot hagynak maguk után (akár a házon, akár az életben).

Aki szívesen elolvasná Sándor verseit, akkor ezen a linken megleli őket:

https://digitalia.lib.pte.hu/hu/pub/koczian-sandor-emlek-fuzer-koczian-sandor-hatrahagyott-muveibol-schon-jakab-pecs-1871-1153

*A házról készült kép saját fotó.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .