~ Épült(ek):

Az első (földszintes) villát /nyaralót 1868-ban építették Hurayék, majd ezt követte egy nagyobb emeletes villa és még egy egyéb funkcióval bíró kis épület.

~ Építtetője:

Dr. Huray István.

~ Építészeti stílusa/stílusuk:

Mindkét villa svájci stílusú.

~ Jelenlegi állapota:

Pár évvel ezelőtt fel lett újítva a telken lévő összes épület, gyönyörű, jó állapotú, gondozott környezetben találhatók ezek a gyönyörű épületek.

Napjainkban (nem úgy, mint a régebbi Google Maps-es utcaképen amit a bejegyzéshez csatoltam) már nem takarja őket  „lombfátyol” sem, aki arra jár már egyből észre tudja venni ezeket a meseszép villákat és már az utcáról is nagyon szép képeket lehet így róluk készíteni.

Mondjuk kár azokért a szép faóriásokért, ilyen áron nem biztos, hogy örül az ember azoknak a fotóknak, de valószínűleg okkal történtek a dolgok így (lehet már balesetveszélyes rossz állapotúak voltak).

~ Érdekességek:

1. A villák atyja Dr. Huray István a Tihanyi Apátság sebész orvosaként dolgozott jó pár évig, majd 1875-től a füredi gyógyintézet orvosa lett.

2. István feleségének Jozefának a féltestvére Jókai Mór szeretett felesége Laborfalvi Róza volt.

3. Huray doktor volt az, aki telekvásárlásra bíztatta Jókait is itt, hiszen amúgy is sokat jártak hozzájuk Balatonfüredre (ekkor még egy kis orvosi lakásba) így praktikus ötlenek tűnt, hogy nekik is legyen egy füredi „fészkük”, ami akár lehetne egy szép nyaraló, ahol eltudnak egy kicsit bújni a világ szeme elől.

4. Végül ebből a „bíztatásból” született meg a meseszép Jókai villa, amely kora eklektikus stílusban épült.

Érdekességként csatolok erről a villáról is egy képet, ami, ha jól tudom napjainkban emlékházként működik.

Jókai villa

5. A Huray villák idővel a nyaraló „szerepén” túl sok új „szereppel” gazdagodtak: volt itt panzió (Opravill- pensió), de például az egyik villa volt sokáig a BIB (=Balatoni Intéző Bizottság) otthona.

Jelenleg, ha jól tudom akkor a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság a villák tulajdonosa (itt található a székhelyük).

“Blaha Lujza utca 2., Huray villa, ekkor Opravill pensio. Cholnoky Jenő földrajztudós” – Leírás és kép forrása: Fortepan / Cholnoky Tamás

6. Természetesen a villák műemléki védelem alatt állnak.

+1. érdekességként csatolok régi hirdetéseket is a villák múltjából. ?

Képek forrása:

~ Fortepan / Cholnoky Tamás

~ Google Maps – Utcakép

Jókai villáról:

 Fekete – fehér kép: ~ Fortepan / Kotnyek Antal

Színes kép: ~ Veszprémi Napló, 2004.  május 5.-ei száma, Fotós: Penovác Károly

Régi hirdetések forrása:

ADT., azon belül pedig: 8 órai Újság és Magyar Hírlap

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .