~ Épült:

1844-ben épült az Óhegy ikonikus épülete.

~ Tervezője:

Brein Ferenc és Zofahl Lőrinc.

~ Épület stílusa:

Romantikus stílusú épület.

~ Jelenlegi állapota:

Jó állapotú műemlék épület.

~ Érdekességek:

1.Egykoron a szőlőtolvajokat lesték (és ezen célból is építették meg az épületet) a toronyból ugyanis régen Kőbányán virágzott a szőlőtermesztés.

Igen finom borairól is híres volt egyébként az akkoriban még önálló településnek számító Kőbánya.

 (*A 19. század végéig volt önálló település Kőbánya.)

2. Kőbánya egyik jelképe a Csősztorony, olyannyira az, hogy még a címerében is látható.

3. A teljes épület nem csupán „tolvaj-lesre” épült, hanem a vezető csősz is itt lakott az épületben az úgynevezett „őrházban”.

4. A 19. század végére a helyi szőlőtermesztés sorsát sajnos egy súlyos filoxéra-vész megpecsételte így idővel az épület más „szerepeket” kapott Kőbánya életében.

5. Hosszú ideig vendéglátóhelyként (borozó+étterem) született újjá az épület és ha jól tudom jelenleg is egy bisztró otthona a Csősztorony (igaz más jellegű tervek is voltak az épület sorsával kapcsolatban, de azokból végül nem lett semmi).

6. A teljes műemléki védettséget 1949-ben kapta meg a Csősztorony.

*Információk: ADT.

*Képek forrása:

Fortepan / Geuduschek Tibor

Fortepan / Miklós Lajos

Previous articleJ. titkos naplója – avagy hogyan született képregény egy fiktív naplóból – 3. rész
Next articleVolt egyszer rég, egyszer rég…” – Műemlékek, melyek már csak „kép-alapokon” állnak (tovább) – 1. rész: Haas – palota (Budapest)
Mindig mosolygós, folyton álmodozó lány beleveti magát az épsztorik világába, amit meg is akar mutatni a világnak (de Magyarországnak mindenképpen). Mi rossz sülhet ki ebből? :)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .