~ Épült:

Az épület „elődje” 1260 körül épült.

A ma látható épület a végleges külsejét az 1800-as évek elején nyerte el.

~ Tervezője:

Ismeretlen.

(*1773-tól viszont egy ideig Nepauer Mátyás építőmester volt a ház tulajdonosa, így ő biztos alakítgatott az épület régi külsején, de a ház eredeti tervezőjének a nevét sajnos egyik általam olvasott forrás sem említi.)

~ Épület stílusa:

Klasszicista stílusú épület mely a vakolata alatt középkori (gótikus) stílusjegyeket magán viselő csodákat rejtegetett, melyek közül egy pár idővel újból láthatóvá vált.?

~ Jelenlegi állapota:

Jó állapotú műemlék épület.

~ Érdekességek:

1.A Vörös Sün Ház Budapest legrégebbi ma is használatban lévő épített kincse.

2. Az épület helyén egykoron (az 1200-as években) 4 szomszédos gótikus stílusú épület állt, Buda török kézről való visszafoglalása után viszont már csak 3 épületről szól tovább ez az ÉP-sztorink. ☹

Ezek a romjaikból újraéledő épületek valamilyen szinten össze lettek az újjáépítésük után „fonva” /vonva és ezek közül a Hess térre néző lett a bejegyzésem szereplője.

3. 1686-ban az épület előtt roskadt össze örök álomba „zuhanva” Buda utolsó török kormányzója Abdurrahámán Abdi Arnaut pasa.

4.Bár nem időrendileg haladok, de fontosnak tartom azt is megjegyezni, hogy az épület az 1300-as években Kont Miklósé (Nagy Lajos király pohárnokmestere, majd nádor) volt.

5. A házban őrizték egy kis ideig szintén az 1300-as évek környékén (de már inkább a végén) Remete Szent Pál testereklyéjét is ugyanis a Kont család a pálos rendnek adományozta az épületet.

 Ezekben az időkben „Remete Szent Pál testét őrző ház” néven volt ismeretes az épület.

6. Itt nyitotta meg a kapuit Buda első fogadója is, ezért sokan Vörös Sün fogadóként emlegetik az épületet a Vörös Sün elnevezés helyett, mely nevét 1696-ban kapta meg az épület.

7. A házon nevéhez hűen a mai napig látható egy vörös sün domborműként megalkotva.

8. A Vörös Sün igen színes múlttal rendelkezik ugyanis a fentiekben felsoroltakon túl érdemes tudni róla, hogy itt aztán volt: trónörökös tulajdonos is, táncterem, Buda első színielőadásai is itt lettek megtartva, de volt itt még gyermekszínház, fogorvosi rendelő, ételbár és még bordély is…

9. Jelenleg, ha jól tudom akkor egy ajándékbolt működik ebben a nagymúltú és szép műemlék épületben.

*Az épület helyileg Budapesten a Budai Várnegyedben található a Hess András tér 3. szám alatt.

Valójában az egész környék ott megérne külön – külön egy ÉP-sztorit…szerintem nem is kell kifejtenem, hogy miért. ? #csodakörnyék

*Régi (fekete -fehér) Fotók forrása:

~Fortepan / Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ

(1968-as fotók.)

*Színes fotók:

Google Maps / Utcakép

*Információk: ADT.

#Budapestlegrégebbiépülete #éptöri #műemlékvadász #EvelinaMűemlékvadász #építészet #műemlékek #Budapest #VörösSün #VörösSünfogadó #VörösSünHáz

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .