Magyaregregy közelében található Máré vára, amelyet sokan Magyaregregyi várként is emlegetnek.

Eme várat is egy különleges legenda, illetve átok övezi, méghozzá egy olyan átok, amelyet még valószínűleg nem sikerült senkinek sem megtörnie…

No, de nem szaladjunk ennyire előre itt a történetben…minden történetet az elején illik kezdeni, ugye?

Történt egyszer réges -régen, hogy eme várban lakott a névadó Máré vitéz és a meseszép felesége.

Boldogan éltek, éldegéltek mígnem Máré vitézt harca szólította a kötelesség és nem lehetett tudni, hogy a hosszú hadjáratból mikor tér vissza vagy visszatér-e valaha élve.

Kedves felesége reménykedve várta a férje urát, elsiratta tízszer és még százszor is, de csak nem jött hír az ura felől…

Amikor már igen hosszú ideje nem lehetett semmit sem tudni Máré vitézről a felesége mély gyászba borult és idővel elfogadta a tényt, hogy özveggyé vált.

A szomorú asszonyt a közeli (Szentlászló melletti) Miklós – várban élő sógora Miklós egy szép napon eljött meglátogatni, hogy megtudja, hogy van.

Aztán a látogatást még több látogatás követte és olyan jól sikerült a vigasztalás, hogy a két gyászoló szív egymás támaszából egymás iránt dobogó szív lett.

Hiába a szívnek nem lehet parancsolni, ugye? ????

A szerelmük gyümölcseként született egy szép leányuk Vadvirág, akit igen nagyon szerettek.

Idilli boldogságuknak aztán csakhamar vége szakadt ugyanis egyszer csak egy napon hazatért a halottnak hitt Máré vitéz aki éktelen nagy haragra gerjedt miután megtudta, hogy micsoda megalázó árulás érte őt.

Nem csoda, hogy eszét vesztve tombolt, hiszen a felesége nem tartotta be az ígéretét és nem várta meg és mindennek a tetejébe a saját testvérével szarvazta fel, akinek úgy látszik szintén nem okozott lelkiismeretfurdalást a viszony.

Persze a szív és a szerelem nagy Úr, de azért valahol érthető a vitéz felindultsága is…sietett haza a szerelméhez egy nehéz hadjárat minden terhével megpakolva erre arcon csapja a valóság, hogy igen hamar elfelejthető volt a családja számára.

(Milyen kár, hogy akkoriban nem lehetett egymásnak egy gyors üzenetet küldeni….ez minden problémát megoldott volna…de hol volt még ekkor az Internet! :D)

Máré válasza a megcsalásra egy hatalmas mindkét várat érintő nagy ostrom lett, ahol életét vesztette a szemében árulónak kikiáltott neje és a fivére is.

Valamilyen furcsa és megmagyarázhatatlan okból kifolyólag halála előtt édesanyja megátkozta az ostromot egyébként túlélő leányát, akinek ezentúl a hegy (vagy a várpince) mélyén rejtőzködve kell az átok miatt élnie, de minden 77. esztendőben piros Pünkösd hajnalán kiszabadulhat.

Ekkor a leány a „szabadnapján” megmártózik a patakban, selymes hosszú haját a Hold fényében fésülgeti és várja azt a bátor vadászt, aki megtöri azt az átkot, amit az anyja ok nélkül rászórt.

Igen bátor vadász kell legyen ám, aki megtöri az átkot ugyanis a feladata a következő:

-arra kell járjon amerre a leány jár

-meg kell csókoljon egy varangyot

-egy medvét és egy kígyót is csókkal kell illessen.

Háát…hamarosan Pünkösd…hajrá bátor vadászok!

Az átok alól felszabadított leány kezének elnyerése mellett rengeteg sok kincs is a szerencsés „lovag” jutalma lészen ugyanis azt elfelejtettem említeni, hogy a leány a hegy mélyén sok-sok kincset is őriz!

Remélem tetszett Nektek ez a különleges legenda, amely bizony klasszikus népmesei elemeket (77-es szám, próbatételek, elátkozott királyleány stb.)  is tartalmaz, de ettől igazán mesés ez a történet!

Arról nem is beszélve, hogy a várat (legalábbis azt ami megmaradt belőle) napjainkban ráadásul még egy 3 fejű sárkány is őrzi ám!

Ti jártatok már Máré várában?

Ha nem akkor itt akár virtuálisan is megleshetitek, de élőben azért természetesen még nagyobb élmény látni a várat:

https://www.marevar.hu/hu/#galeria

Aki teheti és esetleg a közelben járna vagy erre túrázna akkor lesse meg élőben is a helyet (április 29.-től újra várja a látogatókat a szokásos őszi zárásig), mert tényleg nagyon különleges, szép helyen található és jó látni, hogy milyen szépen újraéledt az egykor nagyon rossz állapotú vár! #nemreklám

A történethez zenei aláfestésnek kiválóan illik a régebbi csengőhangom:

*Képes illusztrációk: Egy szuper program/AI. segítségével készítettem.

*Információk: A vár honlapja.

*Régi kép: ADT, Tolna Megyei Népújság, 1979. 04.24. sz.

#vártúra #várturizmus #műemlékek #műemlékvadász #Evelinaműemlékvadász #Márévára #várlegendák #Magyaregregy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .