Kisnána legendákkal gazdagon átszőtt várának története összenőtt a sárkányokéval.

Legyen az halott szerelmeseket vagy egy nemes család utolsó férfitagjának sírját őrző sárkány, de valahogy a sárkányok mindig szóba kerülnek a várról szóló történetekben.

Én most a legismertebb kisnánai sárkányos legendát szeretném veletek megosztani, mert bevallom, hogy nekem is ez a kedvencem az összes várral kapcsolatos legenda közül (persze Móré László kincseinek története is érdekes, de abban a történetben nincsenek sárkányok :D).

No, de repüljünk vissza stílusosan a sárkányok hátán a régi idők Kisnánájára, egész pontosan azokba az időkbe röppenve amikor a Kompolti család (na kinek ismerős ez a név? ???? ) voltak a falu nagyra becsült urai.

Kisnána lakó igen nagyon szerették a Kompolti családot és bizony még a Mátrában élő sokak szerint szerencsét hozó sárkány is ugyanígy érzett a család iránt.

Oly’ annyira érzett így ez a jóságos sárkány, hogy bizony a Kompolti család utolsó férfi tagjának a halálakor mély szomorúság öntötte el a szívét.

Ő is őszintén megsiratta az utolsó Kompoltit, akit a falubeliek tiszteletük jeleként a Kisnánai vár vártemplomába helyeztek örök nyugalomra.

De nem csak az uraság kezdte ám el ekkor a várban az örök álmát aludni…a mi sárkányunk is ide vonult vissza a temetés után, hogy mély álomba zuhanhasson az uraságot őrizve….igaz talán nem örökre. ????

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy de miért dönthetett így a sárkány?

Szerintem lehetséges, hogy úgy érezte, hogy nincs már egyetlen egy nemesszívű uralkodó sem a környéken, vagy csak a Kompolti család tiszteletreméltó történetének lezárultával Ő is visszaakart vonulni vagy a Sárkányok házából (nagyoon tetszett a sorozat :D) kiindulva valamilyen szinten közel lehetett a családhoz tán?

Nos a „valós” okokat nem lehet tudni, de egy biztos, hogy nagyon nagy szeretet köthette a családhoz ezt az érző szívű sárkányt hiszen mint ahogy fent is említettem az utolsó Kompolti uraság temetése után tényleg leereszkedett a várkutjába, hogy onnan őrizze és mellette lehessen időtlen időkig.

A leereszkedés után a sárkány ezerévig tartó álomba zuhant.

A legenda szerint, ha letelik az ezer év akkor a sárkány felébred hosszú álmából és vele együtt feléled újból az igazi lovagok kora.

A várfalak újból a régi szépségükbe fognak ragyogni és mindent átjár a béke és szeretet…persze a lovagok óvó és őrző tekintetének hála.

Nem tudom, hogy Ti, hogy vagytok vele, de remélem hamarabb vége szakad annak az ezer éves álomnak….hisz egy békés szerencsét hozó sárkánynak és egy szép – új világnak mindenki örülne, nem? ????

No, de addig sem tétlenkedik álmában sem ez a sárkány ugyanis alvó sárkányként is működik még a szerencsehozó képessége.

Igaz eme szerencse „jutalom” érvényesítéséhez egy kicsit meg is kell ám dolgoznunk.

A feladatunk a következő (persze ha csak szeretnénk egy kis „sárkányos – szerencsét” magunknak):

le kell dobnunk a vár kútjába (ugye ahol alszik a jóságos sárkányunk) egy pénzérmét és ha nem halljuk a pénzérme koppanását akkor miénk az óhajtott szerencse.

És hogy miért is leszünk szerencsések amiatt, ha nem koppan a pénzérménk?

Nos azért, mert akkor nem hallhatjuk a pénzünk koppanását, ha a sárkány éppen ásít és ha ásít akkor ugye „szusszan” is és a szerencse titka / kulcsa a sárkány lehelete.

Ó, igen…ha belélegzzük a leheletét akkor fog jönni a szerencse áradása…ha koppan a pénzérme akkor bizony csak pikkelyen landolt az érménk és máshonnan kell várnunk a szerencse áradásának beindítását.

Egy pénzérmét azért megér a dolog, nem? 😀

A kérdésem csak annyi lenne, hogy mennyi apró dobható be egyszerre? 😀

Na jó ennyire nem vagyok telhetetlen ám…bízok a pozitív gondolkodásban a szerencsével kapcsolatban is, sárkányokkal meg amúgy is találkozok / találkozhatok…igaz ügyes módon embernek álcázva és nem a kedvesebb sárkányfajtából, de talán akad köztük megszelídíthető is…mondom én, hogy csak pozitívan! ????

*Képes illusztráció:

Saját „gyártmányok” AI. segítségével.

*Fekete -fehér kép forrása:

Fortepan / Szalay Zoltán

*Információk:

https://www.kisnana.hu/ #nemreklám #szívbőljövőajánlás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .