„Nem vagyok több széthulló anyagnál,
Az enyészet durván rám tipor;
Elmúlok, ha napjaim lejárnak
S lesz belőlem egy maroknyi por.”

/Ifj. Ábrányi Emil idézete igaz az élet elmúlásáról szól, de szerintem épületek „végnapjaihoz” is illik az idézet/

A régi gyermekszanatóriumot sokan Preisich Szanatórium néven ismerték, mely nevét az egykori alapítójáról Dr. Preisich Kornélról kapta az épület.

A villa épülete még az 1900-as évek elején épült, eredeti építtetője nem a névadója volt (ő csak később vásárolta meg az épületet).

A gyermekszanatórium az 1920-as évek végétől fogadta a kis pácienseket.

Elsősorban a tüdőbeteg gyermekek gyógyítása volt a fő profilja a szanatóriumnak, de más betegséggel küzdő betegeket is fogadtak itt.

Az épület izgalmas történetét áttekintve nem csak szanatóriumként funkcionált ám, hanem a későbbiekben elfoglalta az ÁVH is, majd az 1950-es évek végén TBC-s és mentális problémákkal küzdő betegeket fogadó szanatórium otthona lett a villa.

1978-ig ezen a „profilon” működött tovább a szanatórium majd egy nagyon kicsi időre bezárták és bővített – felújított állapotban Tündérhegyi Pszichoterápiás és Pszichoszomatikus-rehabilitációs Osztály” néven újranyitották.

1994-től az O.P.N.I. – hoz tartozott és leginkább pánibeteg és depresszióval küzdő betegek várták a gyógyulást a falai között.

2007-től már ugye nem beszélhetünk O.P.N.I-ról, mert megszűnt így a Tündérhegyi-szanatóriumot a Szent István Kórház menti meg a bezárástól, de sajnos csak 2 évig tudják működtetni.

2009 óta tehát várja a csodát és a megmentőit az épület, de sajnos az enyészet még a tündéreket is elriasztja onnan, pedig lehet, hogy már csak az Ő varázslatuk menthetné meg a rom-léttől.

*Most nem esett róla különösebben szó, de az „ős Tündérhegyi – szanatórium” egykori megalapítója a névadó Preisich doktor élete és munkássága simán megérdemelne ám egy #életsztorik Hátizsák Podcast epizódot egyébként…ha lesz időm és új évad akkor az Ő történetére mindenképpen szentelek majd egy részt!

*Érdekesség: Az épületről (személyes okokból) készített 1931-ben egy nagyon szép festményt Aba – Novák Vilmos „Tündérhegyi szanatórium” címmel.

*Fotó forrása:

Fortepan / Glázer Attila

A képről: 1943-as fotó.

„Szilassy út 6., dr Preisich gyermekszanatórium (később az OORI Pszichoterápiás osztálya)”

*Információk:

ADT.

#Tündérhegy #Zugliget #TündérhegyiSzanatórium #OPNI #OORI #PreisichSzanatórium #aholazenyészetazúr #SzanatóriumokMagyarországon #építészet #éptöri #épsztorik #műemlékek #műemlékvadász #egészségügyiépítészet #villábólkórház

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .