Ha a történelmünket összekapcsoljuk egy adott műemlékkel akkor 1918-ban ezen a napon egyértelműen az Eckartsau-i Vadászkastély volt a műemléki főszereplője a mi múltunk egyik fontos fejezetének.

1918. november 13. – át mutatott a naptár, 2 nappal előtte november 11.- én ért véget a „Nagy Háború” és még ugyanazon a napon „választotta” kényszerű „lakhelyéül” IV. Károly az Eckartsauban található kastélyt.

November 13.- án a fent említett kastélyban született meg hosszas vívódás után az a bizonyos „eckartsaui nyilatkozat” mely így szólt:

„Trónra lépésem óta mindig arra törekedtem, hogy népeimet minél előbb a háború borzalmaitól megszabadítsam, amely háború keletkezésében semmi részem nem volt.

Nem akarom, hogy személyem akadályul szolgáljon a magyar nemzet szabad fejlődésének, mely iránt változatlan szeretettől vagyok áthatva.

Ennél fogva minden részvételről az államügyek vitelében lemondok és már eleve elismerem azt a döntést, mellyel Magyarország jövendő államformáját megállapítja.

Kelt Eckartsau, 1918. november 13-án

Károly s. k.”

Fontos fordulat történt ezen a napon és ezen a helyszínen a Mi történelmünkben ezért is tartottam fontosnak, hogy ezen a napon ez a bizonyos kastély legyen a bejegyzésünk főszereplője.

IV. Károly volt az utolsó királyunk, az Osztrák – Magyar Monarchia utolsó uralkodója, aki bár nem mondott le a posztjáról, de elfogadta az új államformánkat…sokan gondolnak róla sokfélét, a visszatérési kísérleteiről is, de ez már egy másik történet, én nem szeretnék most egyik oldalon sem állást foglalni.

Tudjátok, hogy nagyon szeretem a történelmet, baráti körömben is sok a történelem rajongó vagy akár történész is, én főleg az I. és II. Világháború témájában szoktam elmerülni (drága nagypapámnak hála a „kulisszák mögé” is igen részletes és fotókban gazdag betekintést is nyerhettem a katona-oldal tekintetében), de mivel az oldalamnak nem ez a fő témaköre / profilja, ezért mindig óvatosan és mértékkel „feszegetem” az ilyen jellegű témákat itt…a szintén a mai napon „évfordulós” belgrádi egyezményt (és még sok mást pl: Nagy Íróper, magyar nyelv világnapja stb.) még csak meg sem említettem….jaj nagyon nehéz ám visszafogni magam….főleg, hogy a közösségi média világába ez a nap csak a „kedvesség világnapjáról” szól!  #énmindennapkedvesvagyok 😀

Talán, ha lesz időm egy újabb Hátizsák Podcast évadra akkor leszek annyira bátor, hogy egy igazán történelmi jellegű és kicsit sem rövid epizódokkal teli évaddal „pakolhassam meg” azt a bizonyos virtuális hátizsákomat…

No, de hosszas történelmi bevezető után lessük meg a kastély lefontosabb ismérveit:

~ Stílusát tekintve barokk jegyek többségét viseli magán a kastély.

~ Az eredeti tervezője nem ismert, az első ismert tervezője pedig Joseph Emanuel Fischer von Erlach volt.

~ Az 1700-as években vásárolta meg Mária Terézia férje a kastélyt.

~ A tragikus sorsú Ferenc Ferdinánd egyik kedvenc helye volt a vadászkastély, ő és a szintén tragikus sorsú felesége Chotek Zsófia „modernizálta” a kastélyt.

~ A kastély napjaikban is jó állapotnak örvend és nyitott kapukkal várja az ide érkező látogatókat!

#Eckartsau #vadászkastély #1918 #november13 #történelmipillanatok #ElsőVilágháború #IVKároly #történelem #építészet #műemlékek #éptöri #műemlékvadász

*Kép, idézet és cikk forrása:

ADT.

~ Kép: Nógrád Megyei Hírlap, 2008. április 19.-ei számának 5. oldala – Faragó Zoltán cikke

~ Cikk: Pesti napló november 12.-én megjelent száma.

*IV. Károlyról készült 1917 és 1918 közötti fotók forrása:

FORTEPAN, azon belül pedig:

~ Fortepan / Österreichische Nationalbibliothek (az első 3db.  1917-ben készült fotó forrása)

 ~ Fortepan / Széman György) – ez a fotó már 1918-ban készült, IV. Károly éppen az isonzói csatákban elesett olasz és magyar katonák közös emlékművét nézi rajta.

~ Fortepan / Porgeth Imre – ez a fotó 1921-ben készült.

A kép leírása a következő: „vasútállomás, jobbra térdel IV. Károly király és Zita királyné, a trón elfoglalására tett második kísérlet során. Tábori mise 1921. október 22-én.”

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .