A mai virtuális túránk állomása a Heves megyében található Mikófalva lesz, ahol Göböly József kovácsmester házába és kovácsműhelyébe lesünk be egy kicsit.

Ha van kedvetek egy kis időutazáshoz a múltba akkor tartsatok velem és nézzük meg együtt, hogy milyen kincseket rejthet egy ilyen csodálatos népi építészeti kincs!

A Göböly-házat 1846-ban Göböly József kovácsmester építette.

Göböly úr szakmai rátermettségét mi sem bizonyította jobban, mint az, hogy a „nemesek kovácsmestereként” emlegetik szinte minden forrásban, amit róla olvastam.

Akik a kovácsmester úr portájára érkeztek azok egy előkertes, nyeregtetős, földszintes épületet találtak itt, fésűs beépítéssel, tornáccal és oszlopokkal szegmentíves áthidalással.

Maga a kovácsműhely a ház „alagsorában” kapott helyet, itt készültek a nemesek megrendelései.

A kovácsműhelyről (és magáról az épületről is) Pécsi István írt egy nagyon hangulatos cikket a Népújság, 1976. szeptember 18.-án megjelent számában, amiből idézek is egy aprócska részletet, mert egy érdekességet is megoszt az olvasókkal:

„Aki ide betér, több mint százévet lép vissza az időben, ugyanis az első tulajdonos utódai felhagytak apjuk szakmájával, s 1860-tól már senki sem dolgozott az ódon szerszámokkal.

A bejárattól balra szűkös fülkére lelünk. A szabadságharc bukása, a világosi fegyverletétel után a haladó gondolkodású, hazafias érzelmű gazda itt rejtegette kilenc hétig Mártonffy Lajos hadnagyot, akit hiába kerestek az elnyomó hatóságok boszszúszomjas emberei. Megkapó igaz történet ez a kockázatot is vállaló elvhűségről, a veszélyt nem mérleglő emberségről.”

Az épület nemzedékeken át a Göböly család tulajdonában volt, napjainkban viszont már egy múzeum otthona, sőt már az 1970-es években is múzeumként funkcionált a hely, ahol nem más volt akkoriban a múzeum gondnoka, mint az építtető Göböly úr dédunokája (a fent említett újságcikkben Ő is megvolt interjúvolva).

A kovácsműhely mellett a palócok életébe nyerhettek betekintést a látogatók akkor és most is, ha jól tudom, de kérlek javítsatok ki, ha tévedek!

Jómagam is még csak nyáron tervezem ám majd meglátogatni a helyet, de szeretem jó előre beleásni magam a meglátogatni kívánt épületek történetébe és nem bírtam ki, hogy ne írjak már most erről az épített kincsünkről, mert mondanom sem kell nagyon megszólított a története…és hát, igen…tudjátok, hogy imádom a népi építészetet így nem is volt kérdés, hogy erről a műemlékről is készítek majd posztot.

Végezetül pedig egy régebbi, az Eger TV. YouTube csatornáján található videót osztanék meg veletek a házról, amit az összefogás erejével mentettek meg az enyészettől:

Megnyílt a kovácsház és a csűr Mikófalván - 2015.04.07.

Ti jártatok már a kovácsmester házában?

Jöhetnek kommentben a képek a helyről, ha már jártatok itt! ?

Hozzuk meg mások kedvét is egy kis barangolásra a népi építészet, a régi szakmák és a hagyományok világába! ☺️

*Kép és cikk forrása:

Hungaricana – Népújság, 1976. szeptember 18.-án megjelent száma

Videó:

Eger TV. YouTube csatornája

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .