Somogy megyében található egy igazán különleges és gazdag helytörténettel rendelkező Babócsa nevű község, ez a hely lesz a mai virtuális kirándulásunk helyszíne!

Már a község határa is különleges, ugyanis innen nem messze egy érdekes történetű és szépségű Basa-kert is található tele gyönyörű nárciszokkal, de annyival, hogy egész Európában nincs párja ennek a hatalmas nárcisztengernek.

Állítólag egykoron egy basa ültette el itt ezeket a virágokat és az idő múlásával csak egyre több lett ezekből a meseszép nárciszokból…szólhatna ez a történet akár erről a ma már védetté nyilvánított területről is, de mivel ez az oldal műemlékekkel foglalkozik így nem meglepő módon nem a Basa-kert lesz a mai bejegyzés főszereplője.

Ma a helyi „áltörök türbe” történetével szeretnélek Titeket megismertetni, ha kíváncsiak vagytok arra, hogy miért is „áltörök” ez a türbe akkor tartsatok velem ezen a kis virtuális babócsai „nyomozó túrán”!

A babócsai Török kútként ismeretes türbét utánzó kútházat a XIX. században építették és nem a török időkben, de küllemét tekintve, aki nem tudja a történetét az első ránézésre biztos, hogy egy a török hódoltság során épült építménynek hiszi a műemléki védelem alatt álló épületet.

Nem is lehet ezért a „tévedésért” senkit sem hibáztatni, mert nagyon jól sikerült türbe utánzatról van szó ebben esetben az már egyszer biztos…és, hát aki ismeri Babócsa helytörténetét akár ez is megerősíthetné egyébként abban a hitében, hogy török időkben épült épületről van szó, hiszen egészen komoly „török múltja” van a községnek, amelyről számtalan régészeti lelet is tanúskodik a helyi „krónikákon” túl.

Állapotát tekintve jelenleg sajnos nincs túl jó állapotban az épület, de remélhetőleg ez a helyzet hamarosan változni fog.

Az épület tervezőjéről sajnos nincsenek információim, de ha esetleg valaki tudja, hogy ki volt a tervező az nyugodtan írja meg kommentben.

A „türbe” egyébként a Somssich – kastély egykori parkjában található így aki arra jár az ne lepődjön meg, hogy egy kastélyt is talál itt a kútház szomszédságában…hamarosan majd ennek a kastélynak a történetéről is írni fogok, persze csak akkor, ha szívesen olvasnátok róla!

*A kép forrása (ahogy tőlem azt már megszokhattátok szeretek direkt régi képeket megosztani az adott helyről):

Hungaricana, azon belül pedig a Somogyi Néplap, 1984. július 18.-án megjelent száma.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .