Budapesten a Minerva utca felé sétálgatók tekintete biztos, hogy megakad egy „kastélyon”, ami valójában egy villa… méghozzá egy nem is akármilyen történettel rendelkező villa!

Ugyan a tornyában nem lakott elátkozott királyleány, akihez a gonosz elvarázsolt vadszőlő „kígyókon” keresztül kellett átverekednie magát a lelkes átoktörésre készülő daliáknak, de azért így is sok mindent láttak már ennek a különleges villának a falai.

No, de kezdjük is a legelején a villa történetét!

A villa építtetője Dr. Bayer – Krucsay Dezső gyógyszerész, diplomata volt, a tervezői pedig Hoepfner Guido és Györgyi Géza voltak.

Hoepfner és Györgyi az épület terveit 1905-ben készítették el és amit ők megálmodtak azt Báthory István és Klenovits Pál megvalósították.

A villa stílusát tekintve leginkább eklektikusnak mondható a rajta látható stíluskeveredések miatt.

Az épületben az „alap villa szobákon” felül a szuterénben sofőrszoba és garázs is helyet kapott, illetve a földszinten portásfülke is volt, de a villában már volt lift és központi fűtés is!

Mi ez, ha nem a korabeli luxus lehetőségek kimaxolása a javából, ugye?

Az épület egyébként 1907-ben készült el teljesen és bár Bayer eredetileg nyaralóként szerette volna használni, végül teljesen beköltözött a villába.

Bayer „főállásban” gyógyszervegyészeti gyár alapító volt (a gyár a Purgó nevű hashajtó forgalmazójaként lett híres) de a Németországban található Bayer gyógyszergyártó céghez soha nem volt semmi köze, ez csupán csak véletlen egybeesés a nevek terén.

Dezső 1910-től svéd konzuli pozícióba kerül, amely titulust egészen haláláig a magáénak tudhat a diplomata – gyógyszerész.

A villa így nem meglepő módon 1938 és 1944 között a Svéd Királyi Követségnek az otthonául szolgált.

A legfontosabb esemény azonban nem ez volt a Bayer- villa életében, hanem az, hogy 1944 és ’45 között Raoul Wallenberg segítőivel innen (valamint a Wenckheim – villából) tervezte meg és szervezte a budapesti zsidók megmentését.

Ugye mondtam, hogy különleges története van ennek a villának?

Az épület természetesen műemlék, jelenlegi állapota megfelelő.

*Képek forrása: Google Maps, majd ha legközelebb Budapesten járok akkor frissítem a poszthoz tartozó galériát.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .