„S bejártam így a múltat
bejártam a jelent
s mit bölcseink tanultak
jól tudtam, mit jelent
de célt seholse leltem
és vágyam egyre rág:
mily végtelen a lelkem
s mily véges a világ!”

/Babits Mihály/

A mai bejegyzésünk főszereplője Babits Mihály szülőháza lesz, amely házat pár hete volt szerencsém élőben is megcsodálni.

Az épület híres lakójáról már nagyon sokat hallottunk és tudunk, de vajon ismerjük- e annak a háznak is a történetét, ahol úgymond minden elkezdődött, amely háznak az egyik szobájában meglátta a napvilágot eme híres írónk, költőnk?

Aki még esetleg nem ismerte (és az is aki ismerte ?) ennek a copf stílusú műemlék épületnek az #épsztoriját az tartson velem ezen a kis virtuális túrán és járjuk körbe együtt ezt a meghitt hangulatú csodás épületet amely a Szekszárdi-Séd pataktól nem messze található!

Ez az L alakú lakóépület, ha minden egyes részét egybe vesszük akkor 1810 környékén nyerte el a teljes „egészét” és formáját.

A ház eredeti építőjéről sajnos nincsenek információim (egyes források szerint a ház legelső tulajdonosa egy építőmester volt így könnyen meglehet az is, hogy ő volt az aki megtervezte az épületet is), de Babits nagyapja Kelemen József tulajdonába csak az 1850-es évekbe került az épület.

Az épület legszembetűnőbb „eleme” az a hatalmas zöld fakapu ami abba a kis békés kertbe vezet minket ahol ma már Babits szobra fogadja az udvarba betérőket.

Az épület egyébként vályogtéglából készült és ez a későbbiekben komoly vizesedési problémákkal sújtotta a lakóit, de ettől függetlenül boldogan élt itt a Kelemen család és az albérlőik is (a ház egyik része ki volt adva).

Babits édesapja és édesanyja Auróra az 1882-ben köttetett házasságuk után ebbe a házba költözködve kezdték el a közös életüket.

Ekkoriban már Kelemen József, Babits nagyapja, a ház tulajdonosa, sajnos már nem volt az élők sorában.

A házat a családtagok örökölték akik szabadon dönthettek a ház használati jogairól.

Babits szülei a földszinten található utcára néző szobákba rendezkedtek be és ezen szobák egyikében látta meg a napvilágot a híres költőnk, írónk.

A ház hosszú – hosszú ideig a Babits család tulajdonában maradt, az utolsó konkrét dátum amit a családon belüli tulajdoni viszonyokról megtudtam az 1943, ugyanis Babits édesanyja ekkor (halála előtt 2 évvel) ajándékozta oda István fiának a házat és minden vagyonát.

Maga az emlékház 1967-ben nyitotta meg a kapuit és várja azóta is sok szeretettel és izgalmas kiállításokkal a vendégeit.

A meghitt szépségű műemléképület egyébként a mai napig eredeti formájában látható, természetesen a szükséges és profin kivitelezett felújítási és karbantartási munkálatoknak köszönhetően.

Ti jártatok már a Babits – házban?

Érdemes meglátogatni, mert építészeti és irodalmi szempontból is egy csodálatos kaland várja itt az ideérkezőket.

#nemreklám #szívbőljövőajánlás

*Fotók: Saját képek, én készítettem őket 2022. februárjában a Babits-házban.

Természetesen sokkal több fotót készítettem,de az illem úgy kívánja, hogy csak párat osszak meg belőlük úgymond egy kis “ízelítőként”.

A házról az információkat pedig az emlékházban és a hozzá tartozó hivatalos oldalon szereztem. 🙂

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .