Rippl-Rónai emlékház Kaposvár, Róma – villa (Kaposvár, 2014) c. kiadvány borítója.

A mai bejegyzésünk főszereplője Kaposvár Rómahegy elnevezésű városrészén található és egykoron a festőzseni Rippl-Rónai József otthona volt.

Magának a villának az elnevezése Rippl-Rónai beköltözéséig Róma – villaként volt elterjedt Kaposváron és egyes források szerint az Esterházy család már a 18. században felépítette itt az épület „elődjét”, amit csak a későbbi tulajdonos Gundy György színész-operaénekes 1868-ban alakítatott át igazi villává.

A Róma-villa elnevezést is Gundy adta a 6 szobás, egy emeletes villának, amelyhez végül az 1900-as évek elején árverés útján jutott hozzá új tulajdonosként Rippl-Rónai.

A villa igazán idillikus környezetben egy nagy park közepén található így nem csoda, hogy azonnal beleszeretett a festő ebbe a helybe.

Rippl- Rónai a feleségével Lazarine-nel (aki szintén festő volt) hosszú ideig „csak” amolyan nyaralóként használták a ma már emlékházként működő villát, ugyanis a nyarakat mindig a villában töltötték (teleket pedig Budapesten töltötték egy ideig), de idővel már egyre több és több időt töltöttek itt.

Rengeteg híresség megfordult a villa falai között, és mondhatni nem csak Rippl-Rónaiék számára adott ihletet ez a mesés környezet.

Idővel egy igazi pezsgő társasági élet helyszíne lett a villa, mondhatni amolyan „művésztelep” vagy szebb szóval élve „művész Paradicsom” lett.

Az emlékházban ma is az a berendezés fogadja az ide betérőket, amelyekkel Rippl-Rónaiék rendezték be az épületet.

Az eredeti bútorok, személyes tárgyak mellett a festő számos festménye is megcsodálható itt a látogatók számára.

Az emlékház tökéletes állapotban fogadja az érdeklődőket és természetesen műemlék épületről van szó az esetében is.

Hamarosan (április 2.-án) egy teljesen ingyenes (és ma már hagyományosnak mondható) program is megrendezésre kerül a villánál „Nárcisz-ünnep” néven, aki arra jár szerintem lesse meg bátran a programokat és a festő kedvenc aranylón virágzó nárciszait is illatozza meg…állítólag több, mint tízezer nárcisz virágzik ebben a gyönyörű parkban. #időutazásON

Természetesen nem reklám ez a poszt sem, csupán csak szívből jövő ajánlás most is minden sorom!

Hosszasan tudnék még írni a Rippl- Rónai család igen izgalmas életéről, de tudom, hogy az ilyen jellegű témák már nem tartoznak az oldal profiljába, ezért itt most zárnám is inkább a soraimat.

Aki esetleg még hosszasabban olvasna a villa és a festő kapcsolatáról akkor ajánlom Neki az általam is forrásként felhasznált és Hungaricana-n is megtalálható: Rippl-Rónai emlékház Kaposvár, Róma – villa (Kaposvár, 2014) c. kiadványát elolvasásra.

*Képek és információk forrása:

~ Hungaricana, azon belül pedig: Rippl-Rónai emlékház Kaposvár, Róma – villa (Kaposvár, 2014) c. kiadványa.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .