~ Épült:

1896-ban.

~ Tervezője:

Ruppert Vilmos.

~ Építészeti stílusa:

Eklektikus.

~ Jelenlegi állapota:

Teljesen felújított, jó állapotú épület.

~ Érdekességek:

1. Az épületen látható szimbólumok teljes mértékben „elárulják” a ház szabadkőműves múltját.

A szabadkőműves mozgalom minden „tipikus” szimbóluma megtalálható az épületen, mint például a: kőműves derékszög fölé helyezett körző, bagoly, szfinx és Földgömb.

2.Az épület ablakait Róth Miksa készítette, a nagymesteri szoba ékeit pedig Than Mór festette.

3.Az épület az évek során sok tulajdonost tudhatott magáénak (aztán pár évvel ezelőtt mégis sokáig üresen állt): volt ugye „Szabadkőműves palota”, majd az I. Világháborúban hadikórház és egyéb” politikai szempontból érintett helyszín”, jelenleg pedig egy izgalmas, „misztikus” és szuper tematikájú luxusszálloda működik benne.

4.Az épület egykoron egyébként csak háromemeletes volt.

5. A Nagypáholy egykori bútorai és szabadkőműves emlékei ma már nem találhatók meg az épületben, minden, ami megmaradt ezekből az időkből az ma már múzeumban mesél nekünk az egykori Nagypáholy múltjáról.

+1 érdekesség: A Magyarországi Symbolikus Nagypáholy két szabadkőműves csoport egyesüléséből jött létre, mégpedig a Nagyoriens és a János- rendűek egyesülése által.

A történelem során egyébként többször és több évre is betiltották hazánkban a szabadkőműves mozgalmat (1920., 1950.), de 1989-től ismét működhetnek itthon is a különböző páholyok.

*Információk forrása:

ADT. +  a hotel weboldala. #nemreklám

*Képek forrása:

Google Maps utcakép fotók.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .