~ Épült:

A Karapancsai Kastély és Major területén több épület is található (kiskastély, intézői lak, fővadászi lak, istálló stb.) melyek többsége már az 1800-as évek végén felépült.

A mai bejegyzés főszereplőjének a „nagy kastélynak” a felépülésének az ideje viszont feltehetőleg már az 1900-as évek elejére datálható.

Egész pontosan 1910-re.

~ Építtetője:

A kastély a Habsburg uralkodó család tulajdonában állt hosszú – hosszú ideig.

Albrecht herceg volt közülük az, aki mintagazdasággá szervezte a birtokot és fellendítette itt a „vadászati turizmust” és vadgazdálkodást.

Halála után Frigyes főherceg és felesége Izabella örökölte a már fellendült és népszerű birtokot, akik belátták, hogy az akkori kastély már kicsinek bizonyult a visszatérő főúri vendégek számára és végül így született meg 1910-ben a bejegyzésünk főszereplője.

~ Építészeti stílusa:

Neobarokk stílusban épült a nagykastély.

~ Jelenlegi állapota:

A műemlékegyüttes (a kastély és a többi épület) mind- mind felújított, jó állapotú épületekből áll.

~ Érdekességek:

1.Előszeretettel vadászott itt II. Vilmos német császár.

Legalább 4 alkalommal látogatott el ide és mindig bőséges zsákmánnyal zárta a vadászatait.

2. A vadászkastélynak több híres és befolyásos vendége is volt már az évek során.

Nem kisebb nevek fordultak itt meg, mint például: Ferenc Ferdinánd, I. Ferenc József császár, Rudolf főherceg, gróf Széchenyi Zsigmond stb.

3. A kastély múltjából több fotó is fennmaradt, mert Izabella főhercegnő kedvenc hobbijai közé tartozott a fotózás is.

4. A háborúk a kastélyon is nyomott hagytak.

 Az I. Világháború után a trianoni békeszerződés a Bellyei uradalom „erőviszonyait” is átrendezte (ehhez az uradalomhoz tartozott a kastély), és a karapancsai kastélyt is „elcsatolták” tőle így „árván” maradt az épületegyüttes.

A II. Világháború alatt orosz katonák lepték el a kastélyt.

5. A vadászkastélyban az évek során iskola és még más egyéb is működött mígnem a Gemenc Zrt. tulajdonába került, akik a mai napig a tulajdonosai a Karapancsai Kastély és Majornak.

Gyönyörűen karbantartják a kastélyt, többször is és több ütemben is fel lettek újítva az épületek ahogy fentebb is írtam már.

Jelenleg, ha jól tudom akkor a kiskastélyban múzeum a nagyban pedig szálló várja az odaérkezőket….no meg gyönyörű környezet, turistaközpont,  meseszép park( 1908-ban Anton Umlauft főkertész tervezte!)  és még sorolhatnám a környék szépségeit!

Aki szívesen meglesné itt keresse a kastélyt és a többi hozzátartozó műemlék épületet:

Hercegszántó – Karapancsa,0406 hrsz,6525

GPS: 45.941000, 18.864970

*Képek forrása:

~Mindkét kastélyt ábrázoló kép 1910-es fotó és a Fortepanról lett letöltve:

Forrás jelölése:

Fortepan / Nagy Beatrix Julianna

~Frigyes főhercegről készült kép forrása:

Magyar Mezőgazdasági Múzeum Közleményei 2018-2019 (2019.), szerk.: Szirácsik Éva / Vörös Éva: „Lesben.” Vadászati témájú fényképek a Mezőgazdasági Múzeum Eredeti Fényképek Gyűjteményében

*Információk forrása:

~ Gemenc Zrt. honlapja.

~ ADT.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .