Csaroda éke a 13. században épült román stílusú református temploma, mely, karcsú, büszke úrihölgyként magasodik az ég felé fekete „csipke fátyolban”.

A templom 1595-ben lett a reformátusoké.

Freskói teszik még különlegesebbé a templomot, mely szerencsére többször is fel lett újítva.

Különleges freskóiról így írt a „Hazai Tudósítások” 1975-ben:

„A XIII. századból való falfestmények bizánci hatásra készültek, tehát a görög-keleti egyház művészet jegyeit viselik magukon.

A XIV. századi freskók – a szenvedő Krisztus és az apostolok képe – már a római, tehát a nyugati kereszténység hatását mutatják.

Harmonikusan illeszkednek bele a középkori díszítő művészetbe azok a XVII. században készült falfestmények, amelyeken a népi reneszánsz stílusjegyei ismerhetők fel.

A templomhajó kazettás famennyezetének, a padoknak, a szószék-koronának színes festéséről ugyanezt mondhatjuk, azzal a különbséggel, hogy ezek viszont az erdélyi festett templombelsők emlékét és hangulatát idézik. „

Ti láttátok már élőben is ezt a csodaszép Árpád-kori műemlék templomot? ????

Információk és képek forrása:

ADT., azon belül pedig:

~ Szabó Sarolta (szerk.): Hagyomány és változás a népi kultúrában. (Jósa András Múzeum Kiadványai 58. Nyíregyháza, 2005)

Művészettörténeti Értesítő- 1955 / 2. sz. KUTATÁS – Entz Géza: A csarodai templom — ezt javaslom elolvasásra is!

~ Hazai Tudósítások, 1975. XII. évf. 19. száma, 12. oldala

*

Ui.: Lassan tényleg beindul a nyár és vele együtt a kirándulások, nyaralások, szabadságolások ideje is.

Augusztusban én is elmegyek egy kicsit pihenni, de az utazásaim során (lesz belföldi és külföldi út) is igyekszem majd minél több csodálatos műemléket felfedezni, lefotózni és a későbbiekben majd bemutatni Nektek is őket itt az oldalon.

Tudom, hogy augusztus még odébb van, de addig is vár majd rám sok helyettesítés is szóval ilyen „nyári közleményként” szeretném Nektek jelezni, hogy bár igyekszem és azon leszek, hogy minden héten legyen poszt az oldalon, de sajnos nem biztos, hogy sikerülni fog.

Köszönöm szépen a megértéseteket!

Nagyon szép hetet kívánok mindenkinek!

E.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .