Pécs „ferde tornya” valójában egy meteorológia állomás, de a tornya valóban ferde…igaz nem volt mindig az.

Különös küllemén túl egy sokat látott „épületkéről” van ám szó az esetében…és itt nem csak arra gondolok, hogy naponta rengetegen haladnak el mellette a Széchenyi tér felé tartva, hanem arra, hogy többször is „költözködött”.

A meteorológiai állomás „atyja” Kiss József volt, akinek a neve a pécsiek számára egybeforrt a Mecsek Egyesületével és a Pécsi tévétoronyéval.

Utóbbival azért, mert egykoron a mai TV-torony szoros szomszédságában állt a Kiss Józsefről elnevezett Kiss József-kilátó.

Ma már csak egy emléktábla őrzi ennek a kilátónak az emlékét pedig még ma is állhatna szerintem… ☹#képalapokonálltovább

Az egykori Kiss József – kilátó

(Kép forrása: Fortepan / Buzinkay Géza)

No, de kanyarodjunk vissza a ferde toronyhoz!

Az időjárásjelző házikó 1908 nyarán készült el és került oda, ahol napjainkban is áll.

1918-ban a szerb megszállás alatt a „házikót” is kifosztották sajnos és az állapota sem volt a legjobb.

Az 1930-as évek végén a tér és környékének felújítása / rendezése /átalakítása tette indokolttá egyébként a meteorológiai állomás elköltöztetését az eredeti helyéről.

Innentől kezdve „megsétáltatták” kicsit Dömörkapu környékén (dömörkapui menedékház mellé és végül a dömörkapui buszforduló közepére helyezgették át), majd végül 1991-ben ( a Mecsek Egyesület évfordulóján) felújított állapotban visszakerült az eredeti helyére ahol azóta is szerényem meghúzódva áll.

Az idő vasfoga nyilván nem kímélte a „házikót”, a ferdeségének az okát is csak találgatni lehet…bizonyára a sok költözés nem tett jót neki.

Többszöri (leginkább belső) karbantartás ellenére is sajnos egyre jobban ferdül az a torony…bízok benne, hogy hamarosan sikerül megállítani ezt a folyamatot ami ugyan a turisták számára vicces jelenség lehet, de valójában kicsit sem az, ha egy ilyen nagymúltú épített kincs egyszer tényleg eldől.

A „házikó” jelenlegi állapotáról hamarosan megosztok majd egy videót is a YouTube oldalamon.

Drukkoljatok Ti is kérlek, hogy egyszer újra a régi pompájában állhasson ez a kis különleges „házikócska”.

* Színes Képek: Saját fotók.

* Az egykori Kiss József- kilátót ábrázoló fekete – fehér kép forrása: Fortepan / Buzinkay Géza

#Pécs #pécsiferdetorony #ferdetorony #különlegesség #időjárásjelzőházikó #történelem #helytörténet #turizmus #éptöri #műemlékvadász

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .