1846-ban ezen a napon nyitotta meg a kapuit a legendás István Főherceg Szálloda.

Az épület sokat látott szobáiról az egykori szálloda falain lévő emléktábák mesélnek az arra járóknak.

Mesélnek az egykori híres bérlőjéről Gundel Jánosról, híres lakóiról, mint például Klapka György és Bem József tábornokokról.

Itt hunyt el az „árvízi hajós” báró Wesselényi Miklós, de itt hunyta le örökre a szemét a fent említett Klapka György is.

És ezek csak apró részletek a nagymúltú épület történetéből, amely írók, politikusok, művészek és még sokak törzshelye volt…sőt 1848-ban még „toborozási központként” is funkcionált a hely.

Az épület természetesen a hosszú – hosszú évek alatt bővült és változott…főleg a II. Világháború tépázta meg, de szerencsére utána sem hagyták veszni és fel lett újítva.

Az épületben jelenleg a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának a székhelye található.

Jó pár évvel a Szálloda avatása után, de szintén ezen a napon és szintén a fővárosban lett felavatva a Vöröskereszt Erzsébet Kórháza is szóval október 19.-e műemlékek születésesében gazdag nap volt, ugye?

*Az egykori István Főherceg Szálloda helyén működő Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságról a képeket Google Maps-ből (Google Utcakép) képernyőfotóztam ki.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .