“Memi pasa fürdője kellemes szép épületű meleg fürdő, melynek fürdőszolgái, mint a nap, olyan tenyerűek.”

(Evliya Çelebi)

A mostani állapotokra nem tudom mit mondana szegény Evlija,ha láthatná…:(

Talán stílusosan azt, hogy elcsorog a múlt a semmibe?

Passz, én nem tudok olyan szépen fogalmazni, mint ő…:(

Sok szeretettel ajánlom egyébként Evlija írásait, mert amellett, hogy érdekesek nagyon szuperül bemutatják az akkori “állapotokat”(minden szempontból) is persze egy kis írói túlzásokkal élve, de ettől lesz annyira olvasmányos az egész. 🙂

Evlija nagyon sokat utazott és ezáltal sok emberrel találkozott és ezeket az élményeit írja le a Szejáhatnáme =Utazások könyvében.

A művét Kairóban tíz kötetben adta ki mégpedig az 1680-as években.

A minket érintő részek vagyis az 1660 és 1666 közötti magyarországi utazásainak a leírásai (ekkoriban járt Magyarországon) ha érdekelnek titeket akkor katt ide:

https://mek.oszk.hu/15500/15597/

• Memi pasa fürdőjéről pedig készült egy Hátizsák Podcast epizód is, ezt a részt itt tudjátok meghallgatni: https://anchor.fm/hatizsak-podcast/episodes/psztorik-2—-rzsafai-templom–Memi-pasa-frdje-Memi-Pasa-Hamam-frd-e15sfaa

• Ha pedig szakcikket olvasnátok a fürdőről (ami nem mellesleg tele van fantasztikus képekkel) akkor sok szeretettel ajánlom a figyelmetekbe Gerő Győző: A pécsi Memi pasa fürdője c. írását, amely a Műemlékvédelem 1987 / 2. számában jelent meg (109.oldal).

Nekem személyes kedvencem ez az írás, hiszen kitől mástól tudhattuk volna meg a legtöbbet a helyről, mint attól aki feltárta és kutatta.

*Gerő Győző (1924 – 2011): régész- turkológus, az ELTE címzetes docense volt.

Számos török hódoltság idején épült építészeti emlékünk feltárása és kutatása köthető a nevéhez.

Olyan török kori épített emlékekekkel “nőtt össze a neve” (persze a kutatótársaiéval is akikkel együtt dolgozott) mint például:

~ Idrisz baba türbéje

A türbéről található írásom itt tudjátok elolvasni:

~ Gül baba türbéje

Itt írtam róla: https://muemlekvadasz.hu/2021/12/01/2643/

~ A siklósi Malkocs bég dzsámi meglelése

~ A szigetvári Szulejmán szultán dzsámi feltárása (nem összekeverendő a pár évvel ezelőtti Szulejmán- türbe kutatással a téma 😉 )

~ Az egri Valide fürdő feltárásában is közreműködött és még sorolhatnám.

Ha szeretnétek akkor készíthetek majd egy Életszorik epizódot Gerő munkásságáról és életéről vagy akár a rejtélyes “Memi” (Mehmed) pasájéról is. 🙂

Írjátok meg bátran, ha érdekelne Titeket egy ilyen Hátizsák Podcast epizód… és ha Hátizsák Podcast akkor hamarosan felkerül a pár hete beígért legújabb epizód is Anchor-ra (már júliusban rögzítettem az új részt csak még nem hallgattam vissza, hogy meg kell- e esetleg valahol vágni, mert szerencsére sokat vagyok távol a gépemtől), mert ígéret szép szó, ha betartják úgy jó, ugye? 🙂

Szép napot kívánok mindenkinek, hamarosan (igaz ilyen”nyárias tempóban” haladva) újra találkozunk!

* Fotók: saját képeim.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .