A mai napon egy új sorozatot indítok útjára az oldalon, amely sorozat keretein belül hazai várromokkal (ah, még mindig nagyon nem szeretem a rom szót) ismertetnélek meg Titeket.

Ez a sorozat egy „ÉP-sztorik különkiadás” lenne és olyan régi épített emléktöredékekre hívnám fel a figyelmeteket a posztokban, amelyekről sajnos nem sokat lehet hallani vagy kevésbé ismert a történetük.

Az első részben az egykori Kutyavárról mesélnék Nektek egy kicsit, ha kíváncsiak vagytok ennek az igen furcsa nevű várnak a történetére akkor maradjatok itt velem ezen a kis virtuális túrán! ?

~ Épült:

A Kutyavár egy vadászkastély volt, amely a 15. században épült.

~ Építtetője:

A Kutyavár építtetője nagyon nagy valószínűséggel Hunyadi Mátyás lehetett és nemes egyszerűséggel azért kapta ezt a nevet a vár, mert Mátyás a mondák szerint a vadászkutyái és a kutyák gondozói számára építette a várat.

A Kutyavár a hangzatos mondákon túl azért nem „csak a kutyák vára volt”, hanem természetesen vadászkastélyként funkcionált, mert még Mátyás király sem építtetett csak úgy a vadászkutyái számára egy kastélyt…vagy mégis? 😀

Ha kíváncsiak vagytok, hogy a régészeti kutatások végül mire jutottak az ügyben akkor lentebb az „Érdekességek résznél” megtaláljátok ezeket az eredményeket! ?

~ Építészeti stílusa:

Gótikus stílusú vár volt egykoron.

~ Jelenlegi állapota:

Várrom, sajnos nem sok minden maradt az egykoron biztosan nagyon szép vadászkastélyból. ☹

~ Érdekességek:

1. A Kutyavár Érd legrégebbi gótikus épített emléke (emléktöredéke).

2.Mátyás király mellett a lehetséges építtetők között szerepel az Elbenyi testvérek neve is.

3. A legendák szerint a későbbiekben a török hódoltság idején Hamzsa bégnek volt itt egy titkos járata, amely összekötötte a Kutyavárat az ő palánkvárával.

4.Torma István régész kutatta a várrom történetét és arra a következtetésre jutott, hogy a Kutyavár valójában a „diodi castellum” lehetett.

A castellumról 1417-ből maradt fent az első hivatalos forrás, mármint olyan, ami tényleg hitelesnek tekinthető.

5.Torma kutatásai alapján a vár visszakövethető tulajdonosai: Cséri Sáfár István, a Chapi család, Setétkulti László és Hédervári Imre voltak.

6. A várat 1684. környékén Lotaringiai Károly herceg romboltathatta le.

7. Az 1840-es években a vár maradványaira (vagy maradványaiból?) valószínűleg erdészház épülhetett, amelyet még szintén Kutyavárként emlegettek a helyiek, aztán egyszer csak ebből is rom lett.

(És sajnos „szabadon felhasználható építkezési anyag forrás is” = azaz elég sok anyagot elhordtak belőle állítólag akkoriban a környékbeliek, hogy abból építkezhessenek #várreinkarnáció.)

*Képek és információk forrása ADT., azon belül pedig:

~ Budapesti Nap, 2003. január 23.-ai száma

~ Vasárnapi Hírek, 2015. szeptember 19.ei száma

~ Képes Pesti Hírlap, 1931.07.04.-ei lapszám /123. szám

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .