„A nagyméretű ünnepi termeken, valamint a lakosztályokon kívül középnagyságú termek is készülnek, történeti alapon, minők a Szent István, a Hunyadi Mátyás és a Habsburgok terme.

Elsőnek a Szent István-terem készült el.

Befejezését siettette Ő Felségének az a kifejezett kívánsága, hogy alkalom nyújtassék hazai iparosainknak, hogy nagyobb szabású és előkelő tárgyakkal szerepelhessenek az 1900. évi párisi nemzetközi kiállításon. Ez a terem — inkább szoba, mert méretei folytán a« terem« jelző alig illeti meg — közös kiállítási tárgyát képezi azoknak az iparosoknak, akik készítésén közreműködtek.

A teremnek aránylag csekély méretei (12 méter hosszú, 6’5o méter széles és 5’6o méter magas) nem engedtek nagyszabású architektonikus alakítást, hanem intim kiképzést tettek szükségessé, melynél a részlet finomsága és a szín harmóniája kellőleg érvényesülhet.

Ezért választottam faanyagot aranyozással és majolika betéttel; utóbbit azért, mert Zsolnay gyártmányaival jó színhatást véltem elérhetni.

A midőn hisztorikus termek kiképzéséről van szó, természetes, hogy az illető korszak stílusát kell választani.

A Szent István-terem román stílusban készült, amely stílus hazánkban az Árpádok korában tudvalevően szép virágzásnak örvendett.

 A részletek kifejlesztésében azonban bizonyos szabadságot engedtünk meg magunknak, mert nem a szigorú és megmerevedett román alakokat választottuk, hanem helyt engedtünk itt is a magyar ornamentikának, mi által a magyaros jelleg kifejezésre jutott…”

/Részlet a Vasárnapi Újság, 1900. évi 47. évfolyamának 17. számában megjelent „A Budai Királyi Vár Szent István – terme” című Hauszmann Alajos által írt cikkből, amely írás eredetileg a Magyar Iparművészetben jelent meg: „* A budai királyi várpalota műépítészének, Hauszmann Alajos műegyetemi tanárnak ez ismertető czikkét négy képpel a« Magyar Iparművészet »legújabb füzetéből vesszük át.” /

Ti láttátok már ezt a meseszép múlt évben átadott újjászületett termet? ?

Ha esetleg pont augusztus 20.-án néznétek meg a Szent István – termet akkor jószándékkal jelezném, hogy 20.-án és 21.-én ismét ingyenesen látogatható! ?

A további részleteket ezzel a lehetőséggel kapcsolatban a terem hivatalos oldalán találjátok! #nemreklám

*Acikk és a korabeli képek forrása:

ADT., azon belül pedig:

~ Vasárnapi Újság, 1900. évi 47. évfolyamának 17. száma (az újság pedig a fent is említett Magyar Iparművészetet jelölte meg az eredeti forrásnak)

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .